Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiska ögonblick: LT för 40 år sedan

Annons

Länsborna fick uppleva en riktig köldchock de första dagarna på det nya året 1979. I Ramundberget uppmättes under nyårshelgen 52 minusgrader. Likaså Rönnöfors passerade 50-strecket. Östersund fick uppleva sin kallaste på natt 100 år, minus 37 grader. Inte sedan juldagen 1876 hade det varit så kallt. Effekter av kylan var bland annat att Tännäs hade ett åtta timmars strömavbrott och många nyårsfirare hade det kallt i sina fritidshus. SJ:s tåg hade problem och blev flera timmar försenade och många sportevenemang ställdes in.

Ett jordskalv skakade om Borgvattnet på nyårsdagens morgon. Två parallella sprickor blev resultatet av skalvet, som framför allt gjorde sig tillkänna med en våldsam knall. Flera invånare i Borgvattnet rusade iväg till sina pannrum för att kontrollera om värmepannan exploderat. Så uppfattades skalvet, som uppmättes till 2,5 på Richterskalan.

Klassiska Åsarnaspelen på skidor avgjordes i trettondedagshelgen. Hemmahoppet Thomas Wassberg fick nöja sig med fjärde plats bakom segrande norrmannen Lars-Erik Eriksen, som vann en sekundstrid mot tvåan Sven-Åke Lundbäck. Trea blev Ove Aunli, Norge. Dagen efter fick Wassberg revansch när han vann Monolittrennet i Oslo. Åsarnaspelens damklass hade följande topptrio: 1) Annika Jonsson, Aundsjö, 2) Berit Jensen, Norge och 3) Ann Mari Husby, Norge.

"Enligt kommunens bostadsprogram skulle byggandet av 700 lägenheter i Östersund igångsättas under 1978. Den faktiska igångsättningen blev mellan 250 och 300". Det skrev LT:s chefredaktör Håkan Quisth i en ledare den 4 januari. Han fortsatte: "Det sorligaste är, att ingen ljusning kan skönjas för bostadsbyggandet 1979".

Det populära radioprogrammet Frukostklubben, med Sigge Fürst som programledare, sändes för 680:e och sista gången på nyårsaftonen. Premiärprogrammet kunde höras den 9 februari 1946 och var ett av radions mest slitstarka underhållningsprogram.