Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk sanning om befolkningsraset

Sossarna Jens Nilsson, Berit Andnor och Marie Nordén har i debattartiklar gång på gång anklagat Centerpartiet för att rå för avfolkningen på landsbygden.

Jens, Berit och Marie – ni förtränger den obehagliga sanningen eller också är ni djupt okunniga om ert partis historia under efterkrigstiden, annars skulle ni inse att om ni vill utse någon syndabock för landsbygdens avfolkning kan ni finna den på mycket närmare håll !

Sanningen är nämligen den att det stora befolkningsraset på landsbygden inleddes på 1960-talet när Socialdemokraterna regerade ensamma med Erlander och Palme som partiledare. Som exempel kan nämnas att befolkningen i en av västra Jämtlands socknar, Kall, minskade med 25 procent, det vill säga en fjärdedel på 10 år, mellan åren 1960 och 1970. Liknande siffror kan flera byar, socknar och hela kommuner uppvisa i Norrlands inland för 1960-talet.

En verkligt kraftfull regionalpolitik, med målsättningen Hela Sverige ska leva, hade kanske kunnat hejda denna utveckling, men någon sådan genomfördes aldrig av sosseregeringen.

Avfolkningen har sedan fortsatt oavbrutet med Socialdemokraterna i regeringsställning under de flesta mandatperioder.

Nu har vi nått ett så kritiskt läge att det slår igenom även när det gäller servicen på landsbygden. Här är inte ens arbetarrörelsens konsumentkooperation i form av Oljekonsumenterna (OK) och Kooperativa Förbundet (Konsum) något föredöme när de lägger ner den service som finns på landsbygden och i stället storsatsar i storstädernas köpcentra.

För några månader sedan läste jag en tidningsartikel av en LO-ekonom som hävdade att vi måste acceptera att många bygder kommer att bli obygder och att det är dags att lägga ner organisationen Hela Sverige ska leva!

Det enda parti som skulle ha kunnat hindra denna tragiska utveckling för landsbygden är just ert parti, som under hela efterkrigstiden varit Sveriges största parti och oftast regerat landet.

Mats Tysk, Huså.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel