Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Historisk" rapportering om Obama

Annons


Hur historiskt kan ett presidentval vara? I svenska medier tycks det inte finnas några gränser för hur ofta just ordet "historisk" kan användas om Barack Obamas valseger i USA. En genomläsning av de största dagstidningarna och TT visar att ordet användes vid minst 30 tillfällen i rapporteringen av det amerikanska valresultatet.

Av Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Aftonbladet, Expressen och TT utmärker sig två medier som de flitigaste användarna av h-ordet. I 21 texter som skrevs på onsdagen använde TT det 8 gånger. Lika ofta brukades det i Göteborgs-Posten som på torsdagen använde 13 helsidor åt rapportering om det amerikanska valet. I en enkät ställde tidningen den något ledande frågan "Är det en historisk seger?", vilket fick till följd att ordet upprepades av alla de tillfrågade experterna.

Expressen använde flest antal sidor för att berätta om Barack Obama och valet i USA - hela 23 på onsdagen - men var mest återhållsamma med att rubricera hans seger som "historisk". En enda gång används ordet i onsdagens texter.

Mer läsning

Annons