Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk räntesänkning – mer i vår

Riksbanken tar ner styrräntan till historiskt låga 1,0 procent.
Bakom sänkningen ligger den extremt svaga konjunkturen. Och Riksbankens egen prognos pekar mot ännu lägre ränta i april.

Annons

Konjunkturen i världen har länge sett dyster ut. Men läget är ännu värre än Riksbanken tidigare befarat. I alla de stora länderna blir det negativ tillväxt i år och det slår hårt mot de svenska exportföretagen. Det betyder också högre arbetslöshet, minskad sysselsättning och negativ tillväxt även i Sverige.
Därför fortsätter Riksbanken att sänka räntan, trots att den sänktes med hela 1,75 procentenheter redan i december. Den nya sänkningen blir ytterligare en hel procentenhet, till en styrränta på 1,0 procent. Så låg har styrräntan aldrig varit tidigare.
Mer än väntat
Sänkningen var också klart större än väntat. De flesta analytiker hade räknat med att Riksbanken skulle nöja sig med en halv procentenhet.
– Den kraftiga sänkningen av räntan är nödvändig för att dämpa fallet i produktion och sysselsättning och för att klara inflationsmålet, sade riksbankschefen Stefan Ingves efter beslutet.
Läget är så kritiskt att Riksbanken räknar med att det kommer ytterligare en sänkning under det närmaste halvåret. Enligt Riksbankens egen ränteprognos är sannolikheten för ytterligare en sänkning 75–80 procent redan vid räntemötet i april.
– En tydlig signal om att Riksbanken är mycket orolig över konjunkturläget, att man ser en betydligt svagare utveckling framöver både vad det gäller konjunktur och arbetsmarknaden, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Men trots de radikalt sämre konjunkturutsikterna har finansminister Anders Borg inga planer på någon brandkårsutryckning för den svenska ekonomin.
Öppnar för nollränta
Samtidigt tror Riksbanken att den svaga svenska BNP-tillväxten redan passerat bottenläget under sista kvartalet förra året. BNP väntas ha fallit med nästan 4 procent i uppräknad årstakt fjärde kvartalet 2008. Och den väntas fortsätta falla under de tre första kvartalen i år, men i försiktigare takt.
Men Riksbanken har också ett värstingscenario där ekonomin utvecklas ännu sämre. Och då är riksbankschefen Stefan Ingves inte främmande för att sänka styrräntan ända ner till noll, trots att Riksbanken då saknar ammunition till sitt räntevapen.
– Då får man ägna sig åt andra typer av penningpolitik, låna ut på andra sätt, säger Ingves.

(TT)

Mer läsning

Annons