Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historia för kritiskt tänkande

/
  • Henric Tungström hoppas på många kritiskt tänkande besökare till utställningen ”Skapa din egen historia”.  Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Är det viktigt med historia? Och vem som berättar den? Litar du på dem som skrivit våra historieböcker?
Är din egen historia viktig? Och vem är i så fall bäst skickad att berätta den? Kanske du själv?

Annons

Jamtlis nya utställning ”Skapa din egen historia”, som öppnar på söndag, ställer många frågor men ger inte alla svar.

– Vi vill att besökarna ska söka svaren själva. Tänka kritiskt och ta ställning, säger Henric Tungström som varit med om att ta fram utställningen.

Via den spännande berättelsen om ett mycket speciellt människoöde från åren kring andra världskriget leds man in i den stora salen. Där snurrar en livskarusell, där tre vanliga jämtar berättar sina egna historier om sig själva. Och i en avskild vrå ska det bli möjligt för den besökare som vågar att starta en videokamera och spela in sin egen livshistoria, som sparas av Jamtli till eftervärlden.

Golvet täcks av ett stort monopolspel där man kan göra sig själv till spelpjäs och fundera över vad eller vem som styr ens liv. Kapitalet? En gudomlig tärning? Eller har man själv kanske en del att säga till om?

Dåtidens dagböcker mellan blommiga pärmar visas sida vid sida med nutidens bloggar på dataskärmar. Är det samma anteckningar nu som då? Eller berättar man en historia i boken som man låser med en nyckel som göms under kudden? Och en helt annan historia på nätet där den kan läsas av tusentals andra?

Många frågor, som sagt. Inte lika många svar. En och annan överraskning. Och en garanterat spännande utställning.

”Skapa din egen historia” pågår till den 24 maj.

Mer läsning

Annons