Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hisnande åkning med Tony Hawk

”Tony Hawk Ride” blev aldrig någon succé – trots en avancerade skateboardkontroller.

Men skam den som ger sig. I uppföljaren, ”Tony Hawk Shred”, bjuder ”The Birdman” däremot på en färgglad skateboardupplevelse som kommer att få dig att jubla.

”Tony Hawk Shred”

(Robomodo/Activision)

Ålder: 3+

Format: Xb 360, Ps3, Wii

Genre: Skateboard/snowboardspel

Betyg: 4

Gissningsvis är Activisions ”Tony Hawk”-team rätt stukat vid det här laget. Neversoft körde in i en återvändsgränd med sina skateboardspel, efter att ha varit herre på täppan i genren i närmare tio år. Konkurrenten ”Skate” blåste den forna kungen av banan, med ett mer seriöst inriktat skateboardspel.

När Robomodo sedan fick ta över licensen gjorde man det med en nystart. ”Tony Hawk Ride” skulle bjuda på den mest övertygande skateupplevelsen i ett spel någonsin, med hjälp av en dedikerad kontroll i form av en skateboard utan hjul och med rörelsesensorer. Tyvärr led spelet av en mängd barnsjukdomar och en svårighetsgrad som, i det närmaste, krävde att du kunde åka på riktigt.

Nu, ett år senare, släpps uppföljaren utan dunder och brak och stora marknadsföringsbudgetar. Vi fick till exempel inte ens ett recensionsexemplar förrän vi uttryckligen bad om det.

Och det kan vara årets misstag, för ”Tony Hawk Shred” är något av det roligaste vi spelat i år i casual-genren.

Det seriösa upplägget är borta. Skateboardkontrollern har optimerats. Det trista utseendet har ersatts av färgsprakande arkadgrafik. Och vi är alldeles ledbrutna efter att ha försökt sätta avancerade trick i timmar.

Upplägget påminner om de klassiska ”Tony Hawk”-spelen där du utför utmaningar för att vinna troféer, som låter dig låsa upp nya banor och miljöer. Dessutom kan du numera åka snowboard utför kolsvarta pister.

Robomodo har varit smarta nog att låta en del av åkandet styra sig själv när du åker runt i skateparker och pister.

Du följer en förutbestämd rutt, med vissa egna valmöjligheter, och när det är dags att sätta trick gör du det med brädkontrollern.

Tricken bjuder på en rejäl utmaning, men svårighetsgraden är väl avvägd så även vi som inte åker bräda till vardags har en chans att sätta kick flips, ollies och grabs.

Brädans sensorer gör ett gott jobb med att översätta dina rörelser, samtidigt som du gör ditt bästa för att hålla balansen.

Flips och hopp gör du genom att vicka och vrida på brädan. Grabs gör du genom att böja dig ner mot sensorerna på sidorna, nosen och bakdelen.

Det är vansinnigt roligt och ger dig en rejäl dos motion. Att spelet dessutom bjuder på hysteriska åkturer på hustak och annat, höjer underhållningsvärdet ytterligare.

Skateboardpuritanerna kanske fnyser åt den overkliga och arkadinspirerade inramningen, men jag lovar att vem som helst som ställer sig på Robomodos plastskateboard snart kommer att bjuda på ett brett fånleende.

Spelet kräver naturligtvis sitt utrymme. Det är bara att baxa undan favoritsoffan för att du ska få tillräckligt spelrum.

Dessutom finns det en del mindre problem i mjukvaran. Vårt spel hängde sig till exempel ett par gånger, men vi håller tummarna för en mjukvaruuppdatering inom kort.

Men trots de mindre plumparna i protokollet är det bara att konstatera att Tony Hawk är tillbaka i skateboard- och snowboardspelens toppskikt.

”Tony Hawk” är, kort och gott, väldigt underhållande för både små och stora skateare.