Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiphopare kommer och går. Petter består.

/

Sedan 1998 har mycket ändrats inom den svenska hiphopen. Rappare har gått pop och pojkband har börjat rappa. Men Petter levererar fortfarande stenhård hiphop år efter år.

– Jag tävlar med mig själv hela tiden. Mitt mål är att bli bättre för varje låt jag gör.

Annons

Många som var med för 11 år sedan har slutat göra musik, och ännu fler har börjat göra musik efter 1998. Men killen som är ansvarig för svensk hiphops inträde på den respekterade musikscenen den där hösten är fortfarande killen som håller fortet.Första gången Petter spelade på Storsjöyran var just det året, 1998.

– Det var en liten spelning med väldigt lite folk i publiken. Jag hade ju inte hunnit släppa skivan ännu, den kom senare mot hösten.

Nästa gång Petter kom tillbaka till festivalen var åtta år senare, då med ytterligare fyra fullängdare i bagaget, utöver den kritikerrosade debuten. Och till skillnad från gången innan, var han nu erkänd som en av Sveriges största artister.

– Ja, det tog lång tid innan jag fick komma tillbaka. Länge gick jag runt och trodde att det rådde något slags Stockholmshat bland Yranledningen. Men spelningen blev en succé, jag har släppt dom där tankarna nu.

#Vad tycker du om Yran nu då?

– Det är Sveriges bästa stadsfestival. Med den där fina parken och allting, det är perfekt. Dessutom tycker jag att det är extra roligt att spela där, med tanke på min koppling till Åre och sådär.

Något som är annorlunda mot senaste gångerna vi sett Petter live i vår hemstad, är att han nu tagit in ett liveband till sin show. Det är en trend många hiphopakter har hakat på senaste åren, numera är det snarare regel än undantag att en gitarrist och en trummis fyller i beatsen under spelningar.

– Jag har länge varit emot det där med liveband inom hiphop. Men skillnaden är att mitt band är killar som älskar hiphop precis som jag, det blir ingen rockshow bara för att jag har tagit in instrument.

Nej, nog är det hiphop Petter sysslar med. Utan särskilt mycket funkflirtar som Timbuktu, inga Mange Schmidtiga popförälskelser eller Svennebananiga technotoner. Vill man se vem som håller tronen över svensk hiphop bör man gå till Tuttifrutti-scenen på lördag. Petter verkar vilja sitta kvar där ett tag till.

Petter, lördag, Tutti Frutti, kl. 23.00

Joakim Rolandsson

Annons