Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hindenburg har kastat loss

/
  • Erwin Marklund, Fredrik Björns, Bengt Anton Runsten och Erik Wennergren i Hindenburg släpper sin debutskiva den 26 december på en releasefest på Marité. Foto: Pressbild
  • Foto: Henrik Evertsson

För en dryg månad sedan spelade de i Annexet, Globen, och inom kort släpper de sitt debutalbum. Killarna i Hindenburg har nu kastat loss på riktigt.
- Det känns riktigt grymt just nu, säger Erik Wennergren.

Annons
Östersundsbandet Hindenburg behöver väl ingen närmare presentation i Mops vid det här laget. Med stora framgångar som både hyllningsband och med eget material, har grabbarnas experimentella bluesrock visat att tunga riff och gälla hårdrocksskrik fungerar lika bra idag som på det skäggiga 70-talet.
Killarna, som nu flyttat söderöver, har redan ett imponerande CV, bland annat som vinnare av Sweden rocks hyllningsbandstävling tidigare i år. Och nu, med eget skivbolag i ryggen och ett stundande debutalbum, är den unga rockkvartetten redo att ta Musiksverige med storm.
- Vare sig det gäller vår Led Zeppelin-akt eller vår egen repertoar går vi fullt ut, och det tror jag att folk uppskattar. Vi är väldigt ambitiösa med allt vi gör, säger basisten och munspelaren Erik Wennergren över en något brusig telefonlinje från Sollefteå, som är en av anhalterna på deras norrlandsturné.
Men Hindenburgs föresats att göra allting helhjärtat, slutar inte vid deras färgstarka liveframträdanden;
- Vi väntade länge på ett skivbolagserbjudande som passade oss, men som ett oetablerat band är det svårt att få en bra "deal". Vi bestämde oss därför för att starta ett eget skivbolag, och på så sätt få full kontroll över musiken, och kunna göra den helt efter våra villkor säger Erik Wennergren.
Resultatet blev Misty Meadow Records, som alla gruppmedlemmarna är delägare i. Första steget blir att ge ut bandets debutskiva "Sound of a birth" som kommer i början av december. De har arbetat länge och är märkbart förväntningsfulla.
- Vår musik är mycket 70-talsorienterad, så visst kommer det att märkas att vi spelat Led Zeppelins musik i två år, berättar Erik Wennergren entusiastiskt.
Men för Hindenburg var inspelningen av deras debutskiva bara början av hösten 2008. I mitten av oktober spelade de en konsert i Annexet till Globen tillsammans med två andra hyllningsband, och är i skrivande stund på turné i Västernorrland. Dessutom har de hunnit engagera sig i Sweden Mali Voices, som är en utbytesfestival mellan Mali och Sverige.
- Det blir mycket turnerande i höst, vilket känns jätteroligt. Vi har tränat mycket för att få fram ett bra liveframträdande, fortsätter Erik Wennergren.
Och den som sett Hindenburg uppträda vet vad det talas om. De ambitiösa musikerna från Östersund är bara i sina tidiga 20 år, men uppträder på ett sätt som skulle göra deras rynkiga förebilder stolta.
J Vare sig det gäller vår Led Zeppelin-akt eller vår egen repertoar går vi fullt ut, och det tror jag att folk uppskattar. Vi är väldigt ambitiösa med allt vi gör.
erik wennergren

Mer läsning

Annons