Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hillsands kulturgård har invigts

Hillsands kulturgård invigdes i lördags med tal, sång, musik och gammaldags förtäring. Men båten som skulle frakta hit deltagare från Strömsund fick stå:

– Inte en enda anmälde sig, säger Gunnar Larshow från Hillsands kulturförening.

Arbetet med att bygga upp Hillsands kulturgård har pågått sedan 1999, och i lördags var det dags för invigning. Platsen är en del av Åtgården, Hillsands äldsta gård med anor från 1666, och har varit bebyggd med smedja, rökbastu, röthus för linet med mera. Dessa byggnader revs för länge sedan.

Hillsands Kulturförening, som bildades så sent som i juni, var arrangör av dagen.

– Det var drygt ett femtiotal besökare trots att vädret inte var det allra bästa, säger Gunnar Larshow. Tack och lov inget regn, och alla verkade ha trevligt.

Kulturchef Hans-Erik Dahlgren invigningstalade och Louise Kritschewsky sjöng och spelade, tillsammans med Kent Wassdahl. Hillsands egen dragspelstrio, bestående av Åke Melander, Putte Blomberg och Halvard Holmgren, underhöll hela dagen.

Bland de senaste tillskotten på gården är en fäbodstuga som flyttats hit, och som är den sista av de tjugo bustugor som funnits på Hillsandsskogen. I denna stuga bjöd nu Anna Larsson och Marianne Lundgren på bufil. En helt ny "Kolbullebod" fanns också där Tobbe Rungdahl och Marie Edin stod för servering av nygräddade kolbullar.

Gunnar Larshow berättar att man kommer att hålla spelmansstämmor på platsen, vartannat år till att börja med. Här blir det också julmarknad i vinter. En missräkning vid invigningen var att samarbetet med Vattudalens Kulturbåtar inte blev av, på grund av ointresse från Strömsundsborna:

– M/S Tärnan skulle ta med besökare från Strömsund, som skulle få åka med båten längs Vattudalen, upp till Hillsand, och tillbaka på kvällen, men inte en enda anmälde sig, trots att man erbjöd ett billigt paketpris.