Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilde kostar miljoner

Kostnaderna för stormen Hilde fortsätter att stiga.

– Den största enskilda skadan som vi har registrerat så här långt ligger upp mot en halv miljon kronor.

Kent Karlstrand, skadechef på Länsförsäkringar, och hans kollegor gjorde en sammanställning häromdagen av anmälningarna efter Hildes framfart i mitten av november.

Hittills har Länsförsäkringar registrerat totalt 204 skadeanmälningar. Merparten handlar givetvis om stormfällda träd och i jämförelse med den förödande stormen Dagmar är det ungefär hälften så förödande.

– Sen kan man säga att Hilde har drabbat ett mindre geografiskt område i länet. Det är färre skador, men det är en del större skador jämfört med Dagmar som drabbade fler kunder över ett större geografiskt område, säger Karlstrand.

Kort sagt: Färre har drabbats av stormen Hilde, men fler enskilda har drabbats hårdare.

– Den största enskilda skadan som vi har registrerat så här långt ligger upp mot en halv miljon och det är rätt mycket.

I det fallet handlade det om stormraserad skog.

– Men sedan har vi tre fyra skador på en kvarts miljon var på tak och hus som har rasat av stormen. Det finns några rejäla materiella skador.

Och som LT tidigare har berättat är det framför allt skogs- och husägare i Strömsunds och Krokoms kommuner som har drabbats hårdast.

Vad ligger den totala kostnaden på?

– Så här långt är vi uppe i en beräknad utbetalning till våra kunder på 7,5 miljoner kronor. Den stora osäkerhetsfaktorn ligger på skogen. Jag räknar upp emot tio miljoner kronor innan vi har sammanställt allt.

Kent Karlstrand räknar med att fler fastighetsägare kommer att höra av sig.

– V ska vara medvetna om att vi har en hel del skogsägare i Jämtland som inte bor här. Det kan ta ett ta ett tag innan de kommer upp och tittar över sina ägor och detsamma gäller fritidshusägare. Där kan det också finnas träd över eller skador som inte registrerats än.

I sammanhanget blev Hilde enbart en liten lätt smekning över Östersunds kommun.

– Vi har faktiskt bara en skadeståndsansökan; vi har en skada på ett hus när ett träd blåste omkull. Det är alltså inte en uppsjö av ansökningar vi har fått in. Träden och grenarna föll väl bra den här gången, säger Lars-Åke Wallin, säkerhetschef på kommunen.

Leif Härjegård på SCA fick en bild över hur stormen har dragit fram i Krokom, Åre och Strömsund efter en helikoptertur på torsdagen.

– Vi hittade en hel del vindfällen. Vi flög över delar av Krokom i Olden och Landösjön, där var det mest. Det är mycket mindre i Åre, säger han.

Leif Härjegård liksom Kent Karlstrand uppmanar alla skogsägare i berörda områden att så snart som möjligt se över sin skog.

– Det är viktigt att skogsägarna tar tag i detta och kan man inte det själv, får de kontakta någon som kan, säger Härjegård.

I grunden handlar det om att stävja angreppen av granbarkborren under kommande vår – angrepp som kan bli minst lika förödande för skogen som Hilde.