Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilda Taflin, Hedeviken, 96 år

Hilda Taflin, född Salomonsson, somnade lugnt in på Hedegården den 16 juni. Hon var äldst i Hedeviken under många år, och hon har en del i Hedevikens 100-årshistoria.

Annons

Hilda var yngsta dotter till Salomon (Salmen) Olsson i Laxsjö som körde buss mellan Laxsjö och Östersund. Fem döttrar skildes åt efter moderns tidiga död, och Hilda fick växa upp hos faster Märet i byn. Hon kom i slutet av 1930-talet, vid 18 års ålder, efter husmorsutbildning på Birka folkhögskola i Östersund, till Hedeviken för att bli piga i Oppstugården, där en kamrat från Laxsjö bodde som nygift med Olov Jönsa. Där mötte hon Erik Taflin. De gifte sig och fick två barn, det första vid världskrigets början, det andra vid slutet. Erik hade ett par år tidigare, efter 2 år i Kanada, köpt gård i hembyn Hedeviken, och Hilda blev småbrukarhustru med ansvar för många göromål. Hon skötte kök och mat, komjölkning, hönsskötsel, höslåtter, grönsakstäppa, sommarbete för korna, inköp på Konsum och så vidare. Vintertid gällde vävning, stickning och virkning av allehanda textilier. IOGT-logen, Konsum och kiosken mitt i byn var samlingspunkter.

Jordbruket avvecklades på 1950-talet, och bygg- och anläggningsarbeten blev heltidsyrke för Erik.

Vi barn kom till realskolan i Sveg och inkvarterades där. Hemresor företogs med rälsbussen. Fortsatta studier följde. Maken Erik hade under en 10-årsperiod kring 1960 långa arbetsresor vilket medförde att Hilda var ensam veckovis under långa tider.

Efter Eriks död 1985 kunde Hilda med garantipension välja sitt liv på egen hand. Ända in på 80-åren drev hon ambitiös trädgårdsodling, avancerad blomsterodling, hälsokost och syltkok, umgänge med släkt och vänner, bussutflykter (så småningom med rullator), vävning och kyrkoaktiviteter i gamla skolan (bygdegården Trosavik), och läsning. Vi barn (och barnbarn) som regelbundet besökte Hedeviken och Hilda beundrade henne för hennes förnöjsamhet och förmåga att leva ett aktivt och positivt liv långt förbi 80-årsdagen.

Efter några år med hemtjänst på gården flyttade Hilda till Hedegården, hemmaboendet var slut.

Väl där var Hilda nöjd med tillvaron, och hon övervann sitt rörelsehinder med hjälp av rullatorn. Hennes besked vid våra besök var alltid att allt var bra.

Vi tänker på Hilda med saknad, men också med glädje!

Bengt och Jonny Taflin