Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilda och Alva vann filmtävling

På fredagen korades en vinnare och ett wildcard i Noomaraton. Alva Nylander och Hilda Lindström fångade en del av en tonårings vardag.

Annons

Förra lördagen fick deltagarna i kortfilmtävlingen Noomaraton veta kriterierna inför årets omgång. Temat var "kravmärkt", de tre inspelningsplatserna var "i en kö", "lyktstolpe" och "koja". Föremålen som skulle synas i bild var "armband", "app" och "musik- instrument". Efter startskottet hade lagen 24 timmar på sig att göra en film.

– Sju lag anmälde sig, fem kom i mål. Det är ju ett maratonlopp och alla orkar inte, säger Stefan Ek på Filmpool Jämtland.

De som enligt juryn lyckades bäst med att väva in kriterierna i handlingen var 13-åriga Alva Nylander och 14-åriga Hilda Lindström, från Hammarstrand. Deras film "För mycket krav" berättar bland annat om rädslan att inte vara omtyckt och om att inte räcka till i skolan. Det börjar i svartvitt, men slutar i färg. Att ha en vän är viktigt.

– Det var jättesvårt att komma på en idé, men vi visste att det skulle börja dramatiskt och sluta glatt. Jag tror att många känner igen sig i filmen, det är mycket krav, framförallt i skolan, säger Hilda.

Maria S Broman och Erika Haraldsson, som kammade hem årets wildcard-kort, var inne på samma spår när de gjorde "Märkt". I ett samtal resonerar de om samhällets krav på individen. Om att man som kvinna bör raka benen och om att alla förväntas "bli något" när de blir stora.

– Det är så dumt, man är ju redan någon, säger Maria S Broman.

Totalt deltar 17 län i maratonfilmtävlingen som är öppen för alla oavsett ålder. Både vinnarlaget och wildcardlaget får åka till Filmhuset i Stockholm och delta i den nationella finalen 28 september. I potten finns ett pris på 10 000 kronor.

063-15 55 28

sara.stromberg@ltz.se