Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hilda och Alva vann filmtävling

På fredagen korades en vinnare och ett wildcard i Noomaraton. Alva Nylander och Hilda Lindström fångade en del av en tonårings vardag.

Förra lördagen fick deltagarna i kortfilmtävlingen Noomaraton veta kriterierna inför årets omgång. Temat var "kravmärkt", de tre inspelningsplatserna var "i en kö", "lyktstolpe" och "koja". Föremålen som skulle synas i bild var "armband", "app" och "musik- instrument". Efter startskottet hade lagen 24 timmar på sig att göra en film.

– Sju lag anmälde sig, fem kom i mål. Det är ju ett maratonlopp och alla orkar inte, säger Stefan Ek på Filmpool Jämtland.

De som enligt juryn lyckades bäst med att väva in kriterierna i handlingen var 13-åriga Alva Nylander och 14-åriga Hilda Lindström, från Hammarstrand. Deras film "För mycket krav" berättar bland annat om rädslan att inte vara omtyckt och om att inte räcka till i skolan. Det börjar i svartvitt, men slutar i färg. Att ha en vän är viktigt.

– Det var jättesvårt att komma på en idé, men vi visste att det skulle börja dramatiskt och sluta glatt. Jag tror att många känner igen sig i filmen, det är mycket krav, framförallt i skolan, säger Hilda.

Maria S Broman och Erika Haraldsson, som kammade hem årets wildcard-kort, var inne på samma spår när de gjorde "Märkt". I ett samtal resonerar de om samhällets krav på individen. Om att man som kvinna bör raka benen och om att alla förväntas "bli något" när de blir stora.

– Det är så dumt, man är ju redan någon, säger Maria S Broman.

Totalt deltar 17 län i maratonfilmtävlingen som är öppen för alla oavsett ålder. Både vinnarlaget och wildcardlaget får åka till Filmhuset i Stockholm och delta i den nationella finalen 28 september. I potten finns ett pris på 10 000 kronor.

063-15 55 28

sara.stromberg@ltz.se