Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetta blir kapten i Malmö

Henrik Hetta och Nils Bergström var en fruktad duo i Östersund.
I vinter återförenas jämtlandskillarna – i Malmö.
– Det ska bli riktigt kul att lira med Nisse igen, säger Henrik Hetta, nybliven kapten i Malmö.

Strömsundsfostrade Henrik Hetta (25) och Näldenfostrade Nisse Bergström (29) var speedkulorna. Johan Jönsson styrde och ställde från sin centerposition. För fem år sedan utgjorde de en ledande kedja i dåvarande Östersund Hockey.

– Det är sällan man upplever det i karriären, det stämde verkligen direkt, säger Nisse Bergström.

– Jag minns den tiden som väldigt positiv. Vi hade en stark kemi, säger Henrik Hetta.

Sporten når nu båda två på telefon från Malmö. Henrik Hetta gör sin tredje säsong för laget och har verkligen vuxit in i kostymen. I vinter kommer han att bära det ärofyllda C:et på tröjan.

– Det kändes otroligt stort och hedrande att få frågan om jag ville bli kapten. Det var bara att tacka ja direkt. Jag känner mig redo för ett större ansvar och gillar att ha lite press på mig.

Vad blir din stil som kapten?

– Jag ska fortsätta vara mig själv. Det handlar om att göra sitt bästa varje dag. Jag försöker alltid att jobba extremt hårt. Sedan får jag förstås mer ansvar; jag får ta hand om yngre och nya spelare och så där.

Henrik Hetta skrev ett tvåårskontrakt med Malmö inför årets säsong.

– Det kändes helt rätt. Det är en klubb som satsar stenhårt mot SHL. Det är bara det som gäller i vinter.

Men det fanns också ett intresse från SHL-klubbar.

– Det är förstås smickrande, men jag kände att jag ville stanna kvar i Malmö för att vara med och ta laget till SHL.

Henrik talar om en stark professionalitet som genomsyrar organisationen i Malmö. Och det gäller allt. Inför fjolåret fick spelarna nya, glutenfira kostdirektiv. Bort med pasta och bröd och in med ren mat och mer grönsaker.

– Vi la om kosten helt förra året i och med att det kom in en ny fystränare. Det är ju mycket pasta och köttfärssås inom ishockeyn, men nu har vi ersatt pastan med rotfrukter, alternativt ris. Det handlar också om att välja bort halvfabrikat och konstgjorda ämnen. Att vara medveten. Jag tycker det har varit riktigt bra.

– Nu skulle jag aldrig komma på tanken att käka en pizza.

Märkte du resultat?

– Jag var faktiskt pigg hela året och aldrig förkyld. För mig fungerade det riktigt bra.

Nisse Bergström har hunnit med något fler klubbar än Henrik Hetta i karriären. Efter tre säsonger i Rögle blev Timrå ny klubbadress förra säsongen. Nisse fick en framträdande roll och stod för 26 poäng på 49 matcher.

Inför årets säsong har han varit i samtal med flera klubbar, däribland ÖIK.

– De ringde och hörde om jag var intresserad av att flytta hem. Och det är jag egentligen alltid. Nu med nya arenan känns det som att det är lite mer drag i hockeyn också. Men det går inte att tacka nej till det bud jag fick från Malmö, och att få vara med det här laget och kämpa mot SHL.

Den 11 september är det premiär för Malmö i Hockeyallsvenskan. Då får vi se om den gamla ÖHC-duon spelar tillsammans.

– Jag spelade faktiskt tillsammans med Henrik från början av försäsongen, men inte nu senast, säger Nisse.