Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hetsig debatt om hälsovalet

Det blev stundtals en hetsig debatt när Hälsoval 2015 diskuterades i landstingsfullmäktige. Att detta var en viktig ideologisk, politisk fråga stod klart.

Landstingsrådet Harriet Jorderud kallade till och med Christer Siwertssons (M) inlägg, om att de medvetet omöjliggör för de alternativa utförarna, som rent struntprat.

– Men ni har ingen plan, ni har inga pengar om exempelvis Fjällhälsan tvingas lägga ner, kontrar Christer Siwertsson. Hade jag makten skulle jag lägga ner hälsocentralen på Vemdalsskalet dag ett.

I slutet av november förra återremitterades ärendet till landstingsstyrelsen "för att djupare analysera och redovisa i första hand it-kostnader och OH-kostnader vad gäller konkurrensneutralitet".

Vårdavtalet löper ut för vårdgivarna under år 2014 varför det nu finns en möjlighet att göra förändringar.

Det som främst har diskuterats är innehållet i uppdraget, ersättningsmodellen, glesbygdsfaktorn, filialverksamhet, listningsregler och avtalstiden.

Efter att en analys har gjorts kommer OH-kostnaderna att höjas till 30 kr per listad invånare. I övrig föreslås inga ändringar. Det blev också beslutet. Moderaterna reserverade sig.

– Primärvården är den viktigaste vården vi har, säger Ann-Marie Johansson (S). År 2010 kom hälsovalet, innan dess kunde landstinget ge anslag efter behov, bland annat kunde vi ge full täckning för lokalkostnader. Nu måste vi fördela pengar per person och det har varit svårt att hitta ett system för det.

Ann-Marie Johansson säger att befolkningens behov är allra viktigast.

– Jag tror det blir fler hälsocentraler, mindre enheter. Jag ser det som en möjlig tillväxt i vårt län, så låt oss stimulera en sådan utveckling. Alla ska ha en likvärdig vård med likvärdiga förutsättningar, oavsett vem som driver dem. När vi ökar OH-kostnaderna till 30 kronor blir vi högst i landet.

– Det är ett viktigt beslut som tas, säger Thomas Andersson (C) och pekar på att behoven ser olika ut i länet. Dessutom är det för mycket detaljer i avtalet.

– Det räcker inte att justera OH-kostnaderna till 30 kronor. De kostnader som redovisats täcks inte. Därför vill vi ha 100 kronor per listad patient till de privata vårdgivarna, allt för att få en utvecklingskraft.

– Dessutom finns det en annan orättvisa. När en landstingsdriven hälsocentral går med förlust har de tre år på sig att ordna det. Är du en privat vårdgivare måste underskottet återställas direkt eller också får de lägga ner. Det är inte just.

Här fick Thomas Andersson med sig majoriteten till ett beslut.

Christer Siwertsson (M) menar att den medvetna satsningen på primärvården är en sanning med modifikation.

– Primärvården är underfinansierad och den är inte konkurrensneutral. Några hotas faktisk, Nya närvården och Fjällhälsan. Det finns protestlistor med hundratals namn, det är uppror i bygderna. Så kom inte och säg att ni värnar om primärvården, slår han fast.

Moderaterna har föreslagit en höjning av OH-kostnaderna till 70 kronor.

Kia Karlsson (FP) menar att politikerna ska forma underlaget på ett annat sätt.

– Det är för detaljerat, vi ska forma mål. Vi begränsar både våra egna och de privata utförarna att hitta egna lösningar. Jag tror de har kompetens och vilja att göra det bästa för invånarna.

Ann-Marie Johansson slog även fast att de vill ha kvar de privata utförarna, men om de av någon anledning inte klarar det ska landstinget se till att det finns en hälsocentral.

– Det ansvaret är landstingets och det ansvaret ska vi ta. Jag tar befolkningens oro på största allvar, säger hon.

Nu ligger bollen hos de privata utförarna om de vill fortsätta med de nya reglerna eller inte.