Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het vårdfråga kan ge två nya filialer

Hälsocentralen i Sveg har fått sin ansökan om att öppna en filial på Vemdalsskalet beviljad. Som ett svar på detta planerar Fjällhälsan i Hede på att öppna en filial i Vemdalen.

Hälsovalskansliet har beviljat Svegs hälsocentrals ansökan om att öppna en filial på Vemdalsskalet. Många röster har höjts för att detta kan utarma underlaget för medlemsdrivna Fjällhälsan i Hede.

– Vi kan inte ta någon sådan hänsyn då det ska vara en konkurrensutsatt verksamhet, vi tar bara ställning till Svegs planer på att öppna en filial. I ansökan ingår vilken lokal de tänker använda, vilka öppettider och vilken kompetens de avser att ha. Det är inte alls svårt för en redan befintlig hälsocentral att öppna en filial, säger Lena Weinstock-Svedh, beställarechef vid hälsovalskansliet.

Även Annika Cederlund, chef för Fjällhälsan, håller med om att hälsovårdskansliet inte gjort något fel men hon är lika fullt väldigt oroad över hur den egna verksamheten kommer att drabbas.

– Frågan är om vi klarar det här, säger hon.

För att kunna behålla det underlag som Fjällhälsan har finns det nu planer på att öppna en egen filial i Vemdalen.

– Det är ett förslag som ska tas upp på en extrastämma 15 oktober.

– Vår intention är då att tänka på befolkningen och ge dem närmare till vår vård, säger Cederlund.

Fjällhälsan har tidigare fått en förfrågan om att öppna en filial på Vemdalsskalet men det hade då varit en ren förlustaffär för den drivande föreningen.

– Det skulle bara ge oss ökade kostnader och inga nya intäkter. Nu är läget annorlunda med tankarna på en filial i Vemdalen. Det kan vara nödvändigt för att rädda de intäkter vi har genom att den fasta befolkningen fortsätter att vara listade hos oss. Sen är det ju närmare från Björnrike till Vemdalen så det kan tänkas att även en del turister besöker vår filial, säger Annika Cederlund.