Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Het fråga om ny nationalpark i länet

Naturvårdsverket och länsstyrelsen har beslutat att fortsätta arbetet med att bilda en ny nationalpark. "Dialog och samsyn", är några av ledorden.

LT berättade på nyårsaftonen 2013 om planerna att göra en nationalpark av ett av landets mest välbesökta fjällområden, Vålådalen-Sylarna-Helags.

Ett av problemen med planerna är hur boende i områdena, privatpersoner och småföretagare, inte ser någon framtid att verka och leva av området efter en eventuell ombildning.

"Länsstyrelsen måste presentera svar på hur ett bildande av nationalpark påverkar rättigheter för näringsverksamheter och individer”, enligt Handöls Byalag.

Nu har Naturvårdsverket och länsstyrelsen tagit beslut om att, som de uttrycker det, "...starta den process som kan leda till en nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags".

– Vi har nu påbörjat en process om ett eventuellt bildande av en nationalpark. Processen kommer att vara baserad på dialog och samsyn där vi efterhand löser de frågor som uppstår, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Men samsyn och dialog är ledord i det arbetet.

Det är i dag också oklart var gränserna kommer att gå och vilka markområden som kommer att ingå i nationalparken; här är det enligt länsstyrelsen och naturvårdsverket viktigt att markägarna är med i diskussionerna, påpekar myndigheterna.

– Det är ett fantastiskt område som är väl värt att skydda för dess naturvärden och möjligheter till friluftsliv, säger länets landshövding, Jöran Hägglund.

– Vi ser att en nationalpark tillsammans med renskötseln och förutsättningarna för regional utveckling i om landet kan vara en bra helhetslösning för bygden.