Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herta Müller får litteraturpriset

Svenska Akademien motiverar sitt val av pristagaren Herta Müller så här: ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”.

Annons

– Oh, tack, säger presstaleskvinnan Christina Knecht på Carl Hanser Verlag i München, när TT en minut efter klockan 13 gratulerar till förlagets framgång.
– Jag kan tyvärr inte förmedla någon kontakt med Herta Müller. Det blir förmodligen en presskonferens senare i dag, säger Christina Knecht, som dock kan säga så mycket som att nobelpristagarinnan finns hemma i Berlin.

Rumänsk-tyska Herta Müller tillhörde den tyskspråkiga minoriteten i Rumänien. Under den kommunistiske exdiktatorn Nicolae Ceausescus styre hade hon arbetsförbud, men 1987 lyckades hon fly till Västberlin.
I flera böcker, såsom Flackland från 1985 och Barfota februari från 1987, beskriver hon tillvaron i byarna i de tidigare tyskspråkiga delarna av Rumänien.

Herta Müller debuterade 1982 med novellsamlingen Niederungen. Den censurerades i Rumänien, men publicerades två år senare i Tyskland i ocensurerat skick.
Hennes senaste roman kom ut i år och heter Atemschaukel (ordagrant Andningsgunga).

Mülllers senaste bok som översatts till svenska är I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv. Den kom ut på Wahlström & Widstrand 2007. Även hennes debutbok finns översatt till svenska.
Totalt finns åtta verk av Müller på svenska.

Herta Müller är en av de författare som ofta nämnts som trolig pristagare. Priset är på tio miljoner kronor.

Elva kvinnor har tidigare fått litteraturpriset. Den senaste var Doris Lessing, som fick det 2007. Den första kvinna att få ett Nobelpris i litteratur var Selma Lagerlöf, som fick det 1909.

Mer läsning

Annons