Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Herrelösa katter ett problem i Härjedalen

Speciellt efter somrarna finns det fler hemlösa katter. Orsaken är sommarkatter och att folk inte kastrerar dem eller helt enkelt struntar i dem.

– Folk måste ta ansvar för sina katter, säger Bodil Jonsson i Glissjöberg, som inte kan ta hand om alla.

Annons

Det blir ett allt större problem med hemlösa katter i Härjedalen. Det är både sommarkatter som familjer skaffar över sommaren för att sedan bara lämna när hösten kommer, men även katter från familjer som vansköter sina katter.

– Folk måste sterilisera/kastrera och id-märka sina katter, men många lämnar bara över ansvaret till andra, säger Bodil Jonsson som driver hund- och kattpensionat i Glissjöberg.

– Kommunen hänvisar till mig men jag kan inte ta emot hur många katter som helst, säger hon.

Inger Svegare Schwartz i Hede har även hon märkt ett ökande antal hemlösa katter.

– Jag har en kattmamma som är cirka två år och en liten kattunge hemma hos mig nu som jag tagit hand om. Jag har försökt att annonsera överallt men det är ingen som äger katterna tydligen, säger hon.

I Härjedalens kommun finns inte längre något djurskydd då det är flyttat till Länsstyrelsen i Östersund.

Anders Norling, länsveterinär, märker en ökning av inkommande anmälningar vid den här tidpunkten på året.

– Problemet är att det är svårt att veta var katterna kommer i från, många har sina katter lösa, eller så kan det vara familjer som tagit med sig katten till sommarhuset och sedan inte hittar igen den när de ska åka hem. Sen är den en annan sak med övergivna katter, eller katter som blir misskötta eller förvildade, där kan vi kräva omedelbart omhändertagande om vi får in iakttagelser och vittnesmål. Beslutet verkställs sedan av polismyndigheten, säger han.

Om katterna är friska kan polisen försöka omplacera dem, men i andra fall måste katterna avlivas.

Anders Norling rekommenderar att folk sätter upp lappar om man är osäker på om en katt har en ägare.

Både Bodil Jonsson och Inger Svegare Schwartz tycker att det behövs ett katthem i Härjedalen och hoppas att kommunen vill engagera sig i detta.

Om man vill bli ägare till en katt, ring Inger Svegare Schwartz på 070-2483241.