Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrarna vill tillbaka till toppen

/
  • När herrarnas alpina världsupsäsong på söndag startar med storslalom i Sölden är målet redan satt, de ska tillbaka till världstoppen. Från vänster André Myrer, Mats Olsson, Niklas Rainer, Jens Byggmark, Markus Larsson och Hans Olsson.  Foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Den svenska modellen gick från världsledande till genomsnittlig på en säsong. Men nu ska slalomherrarna tillbaka till världstoppen.
– Självklart, det är ju segrar det handlar om, säger Markus Larsson till TT.

Annons
Det talades mycket om det svenska slalomundret under säsongen 2006–2007. André Myhrer och Markus Larsson vann var sin tävling och Jens Byggmark slog igenom med dubbelvinsten i klassiska Kitzbühel. Men i fjol gick det desto sämre. Tekniken som fungerat så väl var plötsligt inte alls lika lyckosam. Bäst lyckades Jens Byggmark med tre andraplatser. Men någon ny svensk herrseger blev det inte.
– Det är självklart att vi vill tillbaka dit, att vi vill vara starkare än vad vi var i fjol, säger Markus Larsson.
– Sedan är det en individuell sport. Man tänker kanske inte så mycket i lagbanor utan på vad man själv kan förändra och göra bättre.
Därmed inte sagt att det inte kan ligga gemensamma orsaker bakom såväl framgångar som motgångar. Markus Larsson hittar en delförklaring till den svenska svackan i regeländringarna som infördes till den förra säsongen.
– Vi utnyttjade carvingskidorna väldigt extremt. Men ändringarna innebar att det blev svårare för oss att köra bra hela vägen ner, säger Larsson och tillägger självkritiskt:
– Vi får kanske ta på oss att vi inte var riktigt medvetna om hur stor förändringen var.
Till den här säsongen, som för herrarnas del drar i gång med storslalom i Sölden på söndag, har svenskarna dock lärt sig läxan. Dessutom har laget under försäsongen satsat på två mindre träningsgrupper i stället för en stor, för att varje åkare ska få mer tid med en tränare.
– Egentligen bestämde vi oss redan i vintras. Vi började bli så många, 9–10 stycken som körde i världscupen och då blev gruppen helt enkelt för stor, förklarar förbundskapten Thomas Stauffer.
Åkarna välkomnade också förändringen:
– Det är bra att få lite mer lugn och ro på träningarna, säger Jens Byggmark, som utöver det inte ser några större skillnader den här säsongen.
Men nyordningen har gjort det lättare att slipa på de tekniska detaljerna. Och det kan i sin tur bädda för en rolig svensk slalomvinter. Särskilt nu när fjolårets högt ställda förväntningar är snäppet lägre. Eller?
– Vi kan nog ha trott överlag att vi var lite bättre än vad vi var när det drog i gång i fjol, säger Markus Larsson.
Och hur står ni nu?
– (skratt) I år är vi jättegrymma. I år är vi bäst.
J Vi kan nog ha trott överlag att vi var lite bättre än vad vi var när det drog i gång i fjol.
Markus Larsson

Mer läsning

Annons