Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herrans hundliv på Furuparken

/
  • Valter är närmast i bild, bredvid sitter Edvard och väntar på sin tur. Edvard är tio år och ställer upp i veteranklassen. ”Pudel är inte en hund, de är mer personliga. De är lättsamma att ha, de kan lika gärna var ute en hel dag som att ligga inne i soffan. Det som tar tid är pälsen. De hårar inte”, berättar matte Julia Magnusson.  Foto: Henrik Flygare
  • Dvärgschnauzern Holly tränas av Annelie Ridderlind inför framträdandet på scenen där domaren ska göra sitt val mellan henne och ytterligare en hund.Hunden ska själv ställa sig med vikt på alla fyra ben när den visar upp sig, berättar Susanne Lexelius, som äger Holly.Foto: Henrik Flygare
  • Lusen blir lite generad över uppmärksamheten när LT:s fotograf ska fånga henne på bild. Hon slår sig ned under bordet. Sofia Rylander håller i kopplet.

På lördagen konkurrerade stora, små, lurviga och korthårliga hundar i olika raser mot varandra tävlingen Republikens hund och Veteranen för året.

Annons

Sammanlagt 44 hundar deltog i tävlingen om Republikens hund, och åtta hundar var med och tävlade om titeln Veteranen för året.

För att kvalificeras till länstävlingen krävs att hunden meriterats på en officiell utställning under året som gått, 2008. Som veteran räknas hundar som är över åtta år gamla.

Valter och Edvard, två stolta, vita och stora pudlar satt och spanade över hundarna och människorna inne i Furuparkens lokaler i väntan på sin tur.

– Valter blev svensk och norsk utställningschampion i år, berättar ägare Julia Magnusson, från Ope.

En bit bort sitter Lusen under ett bord.

– Lusen är en galgo, en spansk vinthund. Hon är den enda av den rasen i länet. Hennes föräldrar är de första som togs in till Sverige, 1995, säger Anna Jonsson, ägare.

De tävlande hundarna får gå upp två och två och domare Arne Forss ska bestämma vem som går vidare.

Så fortsätter tävlingen till det är tre hundar kvar. Och utav dem koras vinnaren i Republikens hund. Det går till likadant i tävlingen om vem som blir årets veteran.

– Det här en rolig grej för oss i klubben. Hundutställningar går ju inte till så att olika raser tävlar mot varandra i vanliga fall, säger Kerstin Henriksson, som är ordförande i länets kennelklubb.

Tävlingen anordnas av Jämtland-Härjedalens Kennelklubb och hela lördagskvällen var vigd åt arrangemanget, från klockan 16.30 på eftermiddagen. Vid 19-tiden var det gemensam middag för alla hundägare och gäster.

Vinnare i Republikens hund blev bostonterriern Lillfjällets Prince Rodi, som ägs av Inger Emanuelsdotter Jansson, Östersund.

Bearded collien Fjällglimtens hot mango chutney, blev Veteranen för året. Hunden ägs av Camilla Karlsson, Lit.

Mer läsning

Annons