Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heroisk insats, Johan

Annons

Det går inte att förstå vilken heroisk insats Johan Olsson presterade genom att bli åtta på 15 kilometer klassiskt i går utan att ha provat att tävla på så uppenbart felvallade skidor som han hade.

Det var sannerligen länge sedan jag tävlade i längd, men mina mardrömslika minnen från tävlingar i förhållanden som de i går – och med hopplösa skidor – känns färska.

Precis som Johan själv sa:

”Ena stunden saknas helt fäste. På nästa parti fryser det i och hugger”.

Jag lovar. Har ni inte i tävlingsspåret upplevt hur förtvivlat hopplöst det känns så kan ni heller inte förstå fullt ut vilken enorm prestation Johan utförde. Synintrycket när Johan slet sig fram var att här kom en svensk viking i hejdundrande form dånande.

Viktigt dock: Även Södergren och Rickardsson såg bra ut trots sina relativt blygsamma placeringar.

Herrstafetten, vi har ju Marcus Hellner också, kan bli en riktigt festlig historia.

Ska vi spekulera i att Sverige har ett uselt vallateam som inte kunde lösa uppgiften och som dessutom skickade iväg hela det svenska gänget med likadant vallade skidor istället för att blanda och ge mellan vallade skidor och uppruggat belag? Tycker jag inte. Vallateamet och de aktiva tog sitt beslut i tron att det var det rätta.

Förhållandena var så chansartade att det lika gärna hade kunnat bli succé som fiasko.

Och, det ska vi inte glömma, det var långt ifrån bara svenskar som hade usla skidor.

Givetvis fruktansvärt bittert för, främst, Johan Olsson, att den tävling han siktat in sig på hela säsongen, den tävling där han var en av de största favoriterna, och den tävling där han att döma av sin aktion i spåret verkligen var i form till, skulle avgöras som ett lotteri.

Men så är det nu med skidsporten och så har det alltid varit med skidsporten.

OS nästa år, Johan!

Skulle det vara rättvisare villkor om alla längdtävlingar avgjordes i skejt vilket var vad flera sydeuropeiska nationer pläderade för när den längdåkningsvarianten fått ordentligt fäste? Möjligen. Vallningen ger utslag även där, men långt ifrån lika mycket.

Men, längdåkningssport utan den klassiska stilen, nej tack. Och rätt som det är, faktiskt oftast, så möjliggör de yttre förhållandena rättvisa förhållanden.

Från Sydkorea kommer rapporter om att uppslutningen bakom att det ska tas hårdare tag mot dopning nu är så total att till och med ryssarna rättat in sig i ledet.

Hoppfullt. Mindre hoppfullt att baciller kutar runt i den svenska skidskyttetruppen. För övrigt precis som i den svenska längdtruppen.

Mastodontutbud på toppidrott i helgen. Själv ser jag mest fram emot damernas masstart i skidskytte.

Åkte till Klanghallen i går kväll för att se ÖHC fixa chansen att på söndag knipa en play off-plats via seger över Kiruna. Visst, Hasse Brunks och Roger Forsbergs manskap gjorde vad de skulle i en långt ifrån glimrande tillställning. Vann tämligen säkert med 6–3. Problemet är bara att Piteå samtidigt skåpade ut Kiruna med 6–1.

Detta betyder i sin tur att även om ÖHC vinner över Kiruna i sista omgången så krävs det för avancemang att LN 91 vinner över Piteå. Inget vi tror på. I går tog säsongen med största sannolikhet i praktiken slut för ÖHC.

GHar ni inte i tävlingsspåret upplevt hur förtvivlat hopplöst det känns så kan ni heller inte förstå fullt ut vilken enorm prestation Johan utförde.

Mer läsning

Annons