Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herbert Larm

/

Försvarsläkaren, översten Herbert Larm, Östersund, har avlidit i en ålder av 77 år.
Han efterlämnar makan Elisabeth, född Öijmark, samt barnen Ann-Charlotte, Johan och Fredrik med familjer.

Annons

Herbert var född i Brunflo, som yngste sonen i en jordbrukarfamilj. Han visade goda anlag för löpning och tävlade framgångsrikt för Castor IF Östersund i bland annat häcklöpning och på kortdistans. Efter studier i Uppsala blev Herbert läkare 1959. Under tiden i Uppsala var han gillevärd på Norrlands nation. Inte överraskande var han också aktiv i Juvenalorden under Uppsalatiden och senare medlem i samfundet SHT.

Åter i Östersund tjänstgjorde Herbert på Östersunds sjukhus med specialitet invärtes medicin. Vid Kungl. Jämtlands fältjägarregemente var han en uppskattad regementsläkare och fortsatte den militära karriären i Nedre Norrlands militärområdesstab som miloläkare med överstes grad. Som chef för sjukvårdsavdelningen ansvarade han för krigsplanläggning av sjukvården i krig. Realism i planläggningen och goda förberedelser för omfattande sjukvårdsinsatser i det utpräglade glesbygdsområdet var av stor betydelse. Herbert passade för denna uppgift och hade därutöver förmågan att skapa och vidmakthålla en god anda bland sina medarbetare. Parallellt med arbetet i försvaret var Herbert sakkunnig läkare vid psykiatriska utskrivningsnämnden i Länsrätten, Jämtland. Han förenade läkaryrket med sitt idrottsintresse genom att under många år vara landslagsläkare för militära skidlandslaget, samt för Svenska gångförbundet.

I Östersund finns sedan 1922 ett sällskap som heter Dundergubbarna. Herbert var en sådan och dessutom sällskapets ordförande under många år och därefter hedersmedlem. På programmet stod vitt skilda idrottsgrenar och angenäm samvaro som även kom familjerna till del.

I jaktlaget och på skidor trivdes Herbert.

Vid sidan av sitt arbete inom försvaret och efter sin pensionering drev Herbert Larm läkarpraktik. Han hade förmågan att lyssna på patienterna och att visa omtanke och medkänsla.

Med egna händer byggde han fritidshus på Digernäs vid Storsjöns strand och i Åre. Här älskade han livet med familjen och tillsammans med vänner. Där var långt till horisonten, nära till skrattet och luften lätt att andas. Vännerna glömmer aldrig sommarnattens jämtlandsblåa timmar med Herbert som självklar gillevärd.

Mer läsning

Annons