Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Zipsane: Hans namn är så provocerande

Beslutet att plocka bort provokatören Lars Vilks från höstens utställning på Jamtli provocerar.

– Jag fattar att det är ett kontroversiellt beslut, säger Henrik Zipsane.

Som vi berättade i går har Jamtlis chef Henrik Zipsane beslutat avboka Lars Vilks deltagande i höstens utställning Udda och jämt. Under gårdagen fick han ta emot en mängd reaktioner:

– Jag fattar att det är ett kontroversiellt beslut, naturligtvis.

Reaktionerna är av tre slag. En grupp som ur ett akademiskt eller konstvetenskapligt perspektiv argumenterar för yttrandefrihet.

– Det förstår jag, men jag tycker att det är väldigt smalt att tänka så, jag tycker att jag som museidirektör måste tänka lite bredare. Jag blir ansvarig utgivare här.

En annan grupp ser beslutet som ett tecken på att man inte får tala illa om islam

– De vill att man ska säga "sanningen" om islam och muslimer. De har en tendens att vara sverigedemokrater eller längre ut på högersidan.

En tredje grupp stöder honom helhjärtat i beslutet.

Ursprungstanken var att Lars Vilks och Anna Odell skulle delta i utställningen Udda och jämt tillsammans med tiotalet andra samtidskonstnärer från och med slutet av september. Den skulle då löpa parallellt med Nära och fjärran där verk till stor del lånats in från Nationalmuseum. Men Nationalmuseum ansåg att säkerhetsrisken var för stor och Vilks och Odells medverkan senarelades därför. Zipsane betonar dock att säkerhetsrisken inte har något med nuvarande beslut att göra.

– Naturligtvis har vi yttrandefrihet i Sverige, naturligtvis har vi konstnärlig frihet. Lars Vilks och andra får uttrycka precis vad de vill. Det har jag inga problem med. Men det är inte detsamma som att man har en särskild rätt att ställa ut på Jamtli, säger han.

Beslutet var besvärligt att fatta:

– Hans namn är så provocerande mot en befolkningsgrupp som känner sig hemma på Jamtli och kommer till Jamtli bland annat i samband med svenska för invandrare. Det är viktigare än att tillfredställa ett önskemål om att titta på Lars Vilks konstverk.

Vad Lars Vilks skulle visa var inte bestämt, men Zipsane tycker inte att det spelar någon roll i dagsläget, Vilks namn är en del av hans konceptuella konst. När det för någon vecka sedan stod klart att Vilks skulle framträda på den anti-islamistiska konferensen SION:s (Stop Islamization of Nations) konferens i New York den 11 september förändrades förutsättningarna:

– I alla tre sammanhangen uttryckte han sig otroligt grovt och allmänt generaliserande om islam, säger Zipsane om de intervjuer som gjordes med Vilks.

– Han gör sig oskyldig i alla sammanhang och tar inget ansvar för det han säger.

Sent i går eftermiddag hade Henrik Zipsane inte fått någon reaktion från de övriga konstnärerna i samlingsutställningen men sa då att han räknar med risken att någon eller några av konstnärerna nu inte vill medverka i utställningen. LT sökte honom efter beskedet att minst en av konstnärerna hoppar av men lyckades inte nå honom.