Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik öppnar för gatukonsten

Intresset är stort för gatans konst. I morgon öppnar Östersunds första streetart-galleri.

I Stockholm flyttar graffitin in på Kulturhuset till sommaren (se notisen ovan) men Östersund ligger före – tack vare Henrik Ljusberg som slår upp portarna till sitt galleri Urbn Arts i morgon.

Galleriet ligger på Thoméegränd i en lokal där det tidigare låg ett glasmästeri. 19-årige Henrik har målat och fixat och inrett med gamla stilmöbler från tidigare sekel som han fyndat på olika håll. Cafédisken är 1950-talsretro men konsten som visas på väggarna är i högsta grad ny.

Vid första utställningen visas tavlor av Mikael Lundin, Johan Ebb, Erik Lindström och Daniel Kristenssen. De kommer från Sundsvall, Malmö och Gävle och är enligt Henrik välkända som graffitimålare men behärskar också andra genrer.

– Alla ska få chansen att ställa ut här, säger Henrik som tänker sig att blanda proffs och amatörer.

– Det är svårt för amatörer att få ställa ut på vanliga gallerier. Men här är de välkomna.

Även tant Asta som målar landskap i akvarell?

– Nja, kanske inte precis hon, säger Henrik med ett litet leende.

Det handlar om konst som inte är allmänt accepterad men som är på väg att bli det. Galleri Urbn Arts är tänkt att bli en förbindelselänk mellan utövarna och publiken.

– Tänk dig att du vill pryda ett pojkrum med graffiti men inte vet var du ska hitta en graffitimålare. Då kan du vända dig hit, säger Henrik.

Inriktningen känns självklar för Henrik som själv sysslat en hel del med graffiti. Han tycker att klimatet är ganska bra i Östersund men beklagar att två av tre lagliga graffitiväggar försvunnit på senare år.

– Det är upp till kommunen att arbeta för att ersätta dem, säger han.

Förutom galleridelen ingår i Urbn Arts ett café där det kommer att säljas hembakat bröd och "lite finare" kaffe till ett överkomligt pris. Henrik menar att behovet är stort av en mötesplats för ungdomar när krogarna har åldersgräns och det blir allt glesare mellan ungdomsgårdarna.

En butiksdel ingår även, där Henrik kommer att sälja streetkläder och prisvärt konstnärsmaterial. Här kommer det att finnas såväl tuschpennor som sprayfärg på burk.

En del ser inte med blida ögon på att man säljer sådant..?

– Nej, men jag ser det så här: En bilhandlare behöver inte ta ansvar för om hans kunder kör för fort eller onyktert. Då är det inte heller min sak att ha kontroll på var och hur de som köper färg av mig målar.

Fotnot:I kväll bjuder Vinterfestivalen på Hiphop live på Stortorget med Jacqués & MRP, Grotesk, Görda & Prinsen, Kuda, dj Juicy Jane. Där medverkar också Urbn Arts med live graffiti.