Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik hyllar bastun med en bok

Svettiga upplevelser i vildmarken. I torsdags var det releasekalas på Köjagården i Edsåsdalen för boken ”Fjällbastu – Rena äventyr i väglöst land”.

Boken är skriven av Henrik Harr, som under resans gång har hunnit svettats i hundratals bastur i fjällvärlden, från Treriksröset i norr till Rösjöarna i söder. Av dem har 40 stycken hamnat mellan pärmarna.

• Varför en bok om att bada bastu?

– Jag är väl ingen superbastufantast, men jag gillar att gå i fjällen. Idén till boken föddes faktiskt i Jämtland. I maj 2000 satt jag och en vän i Stensdalens bastu och konstaterade att det är bastun som gör en till människa igen. Det är där som man återvänder till livet efter en lång fjälltur.

Sagt och gjort. Han och dokumentärfotografen Roger J. Karlsson beslöt sig för att visa vägen till de bästa bastubaden i Sverige. Henrik har många favoriter. I toppen finns bland andra bastun vid Sylån och bastun på Geunja, den samiska fjällgården i Vindelfjällen.

– Jag har tre krav på en bra bastu: Den ska ha naturbad, fjällutsikt och vara vedeldad, säger Henrik.

Det har blivit många mil i vandringskängorna. Kungsleden avverkades på hälften av den rekommenderade tiden eftersom det bara finns bastu i varannan stuga. Arbetet har krävt sin logistik och har också inneburit att Henrik varit borta mycket från familjen. Ändå har de positiva sidorna övervägt.

– Det har varit fantastiskt kul. Jag har fått se Sverige och träffat massor av underbara människor. Nu ska jag bara övertala familjen att flytta till Jämtland, säger Henrik och skrattar.

Boken ges ut på Gullers förlag.