Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Harlaut hoppas överraska igen

Henrik Harlaut är redan en världsstjärna i freeskiing-världen.

Nu vill han vinna svenska folkets kärlek i OS.

Men efter att ha visat upp ett nytt trick i X-games är frågan: Visade han sin hand för tidigt?

Henrik Harlaut har kallats för åkaren som återinförde stil i skidåkningen. Även i en sport så avslappnad och cool som freeskiing (under OS går sporten under "freestyle") så sticker den 22-årige Harlaut ut med sina långa dreadlocks, sitt breda leende och sina stora kläder.

– H&M har tagit fram så stora kläder de kunde för mig. Så det är så bra som det kan bli, säger Harlaut om sin OS-outfit i storlek 4XL, som han måste ha på sig i Sotji i stället för sina privata sponsorkläder.

För en och en halv vecka sedan tog han sitt andra raka guld i big air i X-games, hittills extremsporternas mest prestigefyllda tävling. I OS-grenen slopestyle vann han kvalet i X-games överlägset. I finalen gav han sig för första gången i tävlingssammanhang på att göra en höger dubbelcork nosebutter 1260 – ett trick han länge velat testa – men misslyckades i landningen och slutade fyra.

– Jag gick hela försäsongen och funderade på om jag skulle hålla den hela vägen till OS eller om jag skulle köra den på X-games, säger Henrik Harlaut.

Vill testa nytt
Ett slopestyle-åk bedöms inte bara på hur svåra trick som utförs, utan även på progression – hur mycket åkarna varierar sig längs banan och hur innovativ de är i utförandet. Därför är åkarna väldigt hemlighetsfulla kring vad de tränat på, för att inte andra ska kunna kopiera nya detaljer.

TT: Så, plockade du fram den nya dubbeln för tidigt?
– Nja. Jag kände att det inte kommer vara så många som kommer hinna lära sig den mellan X-games och OS, och det är bättre för mig själv om jag får lite mer träning och lite längre tid att testa den på tävling.

– Det kanske kommer vara någon som försöker sno den, men då har jag något annat extra.

Vad gäller stilen så utmärker sig Henrik Harlaut även som en åkare som ofta och gärna testar nya saker, något som gjort honom populär bland extremsportspubliken.

– De är många som bara försöker kopiera andra och chansar på att någon missar lite. Men jag har alltid försökt att gå min egna väg. Det är mer riskabelt, men jag gillar det sättet att köra.

Snabb utveckling
Utvecklingen bland tricken har gått i rasande takt de senaste åren. För ett par år sedan var dubbelcorkarna – två sneda volter samtidigt som man snurrar – banbrytande. På årets X-games letade sig trippelcorkar (alltså tre volter), som man förut bara såg i big air-sammanhang där hoppet är större, också in i slopestylen för första gången.

– Det känns galet att nu ska vi göra trippelvolter i slopestyle också, men jag är redo för det och jag tror helt klart att jag har kapacitet för att klara att göra det, säger Henrik Harlaut.

På måndagen testade han OS-banan i Rosa Chutors extrempark för första gången, och efteråt behövde han bara fyra ord för att beskriva den:

– Helt. Sjukt. Jävla. Bra.

TT: Hur stämmer den överens med din plan?
– Jag har inte gjort så mycket än att det helt går att säga. Men den är bra. Railsen var lite hackiga, men det kan de rätta till. Och det är tre stora och bra hopp.

Framgångarna i X-games de senaste åren har gjort att Harlaut målas upp som ett av de största svenska guldhoppen i OS.

– Jag satsar ju helt klart på att ta guldet, men jag vet att det är väldigt svårt. Men om jag sätter mitt åk som jag vill och allt går som det ska så finns det nog rätt stor chans.