Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henny Johansson

Henny Johansson har lämnat jordelivet. Hon blev 84 år gammal. Vi som stod henne nära kommer att sakna henne mycket.

Annons

Henny växte upp på Tossön, Järpen, med sin mamma Helga, kusin Rut och morfar Gustaf. De hade det knapert och trångt, men jag tyckte alltid att det var roligt att komma till deras hem. Där fanns så mycket kärlek och omtanke. När jag var barn kom Henny ofta till vårt hem och hon blev nästan som en storasyster för mig och min syster Sonja. Hon betydde väldigt mycket för oss då och hon kom att betyda mycket för oss genom hela livet.

Henny flyttade till Stockholm när hon var i 20-årsåldern där hon fick arbete vid Gasverket. I Stockholm träffade hon Nils Johansson, som blev hennes livskamrat. De gifte sig 1961 och Henny flyttade till honom i Älvsjö. Där blev hon ”bonusmamma” åt Nisses tre söner. Till deras stora glädje fick de 1963 dottern Kerstin. I Älvsjö arbetade Henny som hemsamarit. Det var ett arbete som passade henne. Hon tyckte om att bistå människor som behövde hjälp i det dagliga livet.

Hennes dragning till hemtrakten gjorde att hon och Nisse skaffade ett litet fritidshus vid Slagsån, där hon bland annat kunde fiska, ett av hennes stora fritidsintressen.

1991 köpte de ett hus på Tossön, för att leva i hemtrakten på äldre dar. Tyvärr fick de vara tillsammans där mindre än ett år, eftersom Nisse avled i cancer.

För mig och oss i släkten var det så fint att Henny blev kvar i sitt hus på Tossön. Henne kunde man komma till när som helst. Behövde man veta något om Järpenbor och gamla släktingar kunde man alltid ringa till Henny. Det var så många som tyckte om henne. Inte minst grannarna som hon betydde mycket för och som betydde mycket för henne.

Vid unga år gick Henny med i Frälsningsarmén. Hon var inte aktiv där hela livet, men hennes gudstro bar henne hela vägen.

Närmast sörjande är dottern Kerstin och barnbarnet Emma. Marianne, Christian och Elinor stod henne också mycket nära.

Nu finns hon inte bland oss längre. Det blir mycket tomt både inombords och i Järpen nu.

Mer läsning

Annons