Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henny Hammarfalk

Henny Hammarfalk har avlidit i en ålder av 86 år.

Hon föddes i Ivarshyttan och var yngst av fem syskon. Efter en familjetragedi skingrades alla syskon och de blev utplacerade i olika hem. Henny kom till släktingar i Vigbyholm utanför Stockholm. I vuxen ålder arbetade hon som växeltelefonist och därefter som sjukvårdsbiträde och hemsyster.

Under en fjällresa till Abisko 1950 träffade hon sin blivande make, vår far Bertil. Abisko kom senare att vara en viktig plats för henne dit hon återvände flera gånger.

De bosatte sig i Täby och 1954 åkte de till Etiopien genom Bertils arbete. Senare flyttade de till Partille utanför Göteborg där vi barn fick växa upp. Hon började arbeta i barnmatsbespisning när vi blivit så stora att vi kunde klara oss själva. Hon hade ett stort intresse för hundar och där i Partille köpte hon sin hund Moltas, som betydde mycket för henne.

Hennys syskonskara återförenades när de var vuxna och det var kanske familjetragedin som formade hennes liv. Egen yrkeskarriär behövde inte hon. Nej, hennes uppgift var från hjärtat. Familjen och hon var mycket måna om att hålla ihop syskonen och släkt och vänner.

Landstället i Värmland var också en viktig del i hennes liv. Eftersom hon till en början inte hade körkort cyklade hon där med oss barn till simskolan 18 kilometer tur och retur varje dag även om det regnade. Hon hade en uthållighet och hon grundlade vår fysiska fostran genom att bara göra, inte tjata. Leken lät hon oss skapa själva.

Till Sveg kom hon 1993. Där fick hon ett rikt liv med barn och barnbarn. Hon hade alltid plats för sina barnbarn och många var de utlysta tävlingar i hennes kök om att äta mest plättar.

Henny fick ett rikt liv i Härjedalen. Hon deltog i kören Optimisterna i flera år och den kom att betyda mycket för henne. Hörselfrämjandet i Jämtland Härjedalen fick också ta del av hennes engagemang.

Djur och natur och framför allt fåglar värnade hon stort om. Henny fanns för alla och aldrig krävde hon någon motprestation. Hon ville alla gott. Efter en tids sjukdom får hon nu vila i frid, men vi kommer alltid att ha henne med oss i våra hjärtan, tankar och handlingar.

Lasse och Kristina, Andreas och Madelene