Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvändare: Jag saknar inte pulsen i storstan

/
  • En stor anledning till flytten hem var att barnen skulle få en tryggare uppväxt. Gisela, Elin och Tom-Erik tror att Sånghusvallen är rätt ställe att bosätta sig.
  • Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare
  • Flytten hem efter 14 år kändes helt rätt säger Gisela Söderlund som tillsammans med sin make Tom-Erik Tronseth håller på att bygga ett nytt hus i Sånghusvallen. Foto: Henrik Flygare
  • En stor anledning till flytten hem var att barnen skulle få en tryggare uppväxt. Gisela, Elin (bilden) och Tom-Erik tror att Sånghusvallen är rätt ställe för dem.

Många jämtlänningar flyttar från länet för att studera på annan ort. En stor del av dem väljer sedan att skapa sin tillvaro på andra håll i landet än i just Jämtland. Men det finns de som väljer att flytta tillbaka.

Annons

Gisela Söderlund är uppvuxen i Aspås utanför Krokom. För 14 år sedan valde hon att flytta från hem-orten för att plugga i Göteborg. Då hade hon inte en tanke på att bo kvar i Jämtland.

– Jag hade varit ute och rest en del och kände när jag kom tillbaka att Östersund och Krokom inte gav mig något. Det kändes för litet helt enkelt.

Gisela flyttade till Göteborg och utbildade sig till fritidskonsulent. I storstan träffade hon sin nuvarande sambo Tom-Erik Tronseth som även han hade kopplingar till Jämtland. Paret fick två barn och började fundera om de skulle tillbringa sina liv på Västkusten eller om de skulle bo någon annanstans. För ett knappt år sedan tog de beslutet att flytta tillbaka till Jämtland.

– Det kändes rätt att flytta hem. En stor del låg i att få närmare till mina föräldrar. Barnen ska snart börja skolan och det kändes som att de skulle få en tryggare uppväxt här, säger Gisela Söderlund.

Hon upplevde att stök och våld kom allt närmare i Göteborg trots att de var bosatta i ett relativt lugnt område. När familjen väl hade bestämt sig för att flytta hem köpte de en tomt i Sånghusvallen mitt emot Byskogen väster om Östersund. I dag håller de på att bygga ett hus på tomten och bor tillfälligt i en lägenhet.

– Det är en sådan enorm skillnad i boendekostnad. För samma pengar som vi får ett nytt hus med tomt här så skulle vi ha fått ett radhus som var ett renoveringsobjekt i Göteborg.

Gisela Söderlund säger att det är både plus och minus med att flytta från storstaden hem till lugna Jämtland.

– Jag kommer inte att sakna pulsen och tempot men däremot utbudet i form av bio, teater, konserter och affärer.

Tom-Erik Tronseth har redan fått jobb på Saab aerotech i Lugnvik medan Gisela fortfarande letar efter arbete. Men trots att hon ännu inte har fått något jobb så väger de positiva delarna med flytten mycket tyngre än de mindre positiva.

– Jag älskar tystnaden här uppe och att slippa de där jävla bilköerna, säger Gisela och skrattar.

Annons