Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemtjänsten skippar städ och promenader i sparprogram

Hemvården i Sveg kommer att gå på helgbemanning från och med 14 januari. Detta innebär att beviljade insatser som städ och promenader kommer att plockas bort först om personalen inte hinner med alla uppgifter. Frukost kan delas ut till vissa så sent som vid tolvtiden på dagen. Anledningen till förändringen är att utgångspunkten för verksamheten blir att hålla den tilldelade budgeten för 2013.

I en skrivelse till personalen har enhetschefen Ingrid Fahlström berättat att hemvården i Svegsområdet ska banta rejält i sin bemanning för att klara av att hålla den tilldelade budgeten 2013.

– Kommer ytterligare minskningar att krävas kommer jag inte att kunna garantera att omvårdnaden vi ger i lagens mening kommer att vara av god kvalitet eller patientsäker, avslutar Fahlström i sin konsekvensbeskrivning för hemvården.

Konkret innebär besparingen för de som har beviljade insatser från hemvården att dessa inte kommer att vara lika prioriterade.

– Ett möte har hållits där representanter från arbetsgivaren, Kommunal och sjuksköterskor deltog, skriver Inger Fahlström och förklarar vidare vad som man tillsammans kommit fram till är viktigast att klara av.

– Vi kommer att prioritera mat, mediciner, toalettbesök/torra blöjor och att inte behöva vara ensam när man ligger för döden. Det innebär att övriga beviljade insatser inte kommer att få samma prioritet. Städ och promenader är de första insatserna som plockas bort om personalen inte hinner med, förklarar Inger Fahlström i sin skrivelse vilken lämnats ut till personalen.

– En del brukare kommer att få vänta till elva-tolv på dagen innan de fått hjälp med påklädning, dusch och frukost. Matdistribution kommer att utföras men det är inte säkert att tid finns att stanna hos de brukare som eventuellt behöver hjälp med att börja äta, förklarar Fahlström.

De beviljade insatser som hemvårdens kunder har men som inte hinns med efter det nya schemat tas i bruk, ska rapporteras som avvikelser.

Nu är det inte bara kunderna som kommer att märka av förändringarna. Även för personalen blir det tuffa tider.

– Personalen kommer att få mindre möjlighet att påverka sitt jobb. Möjligheten till ledighet kommer att minska eftersom det inte går att ta ut komptid längre. Planerad ledighet kan även dras tillbaka om inte vikarier finns, förklarar enhetschefen Inger Fahlström i den konsekvensbeskrivning hon delat ut.

Socialförvaltningens chef, Nils-Olof Nilsson, slutade under måndagen och den tillförordnade chefen, Denise Wallén hade inte satt sig in i ärendet och avböjde att ge någon kommentar.