Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hemlis”, ett fabeldjur som aldrig skvallrar

/
  • Axel Korsnes och Malte Olsson har redan tagit ”Hemlis” i bruk som riddjur. Ingrid Korsnes avvaktar tillsammans med fröken Agneta Gustavsson Mårdestam. Foto: Håkan Luthman
  • I början av juli satte Måd Demår igång att bearbeta stenblocket som skulle bli konstnärlig utsmyckning på förskolan Stadsdel Norr. Foto: Privat

Stadsdel Norr fick en ny invånare häromdagen. Det var ”Hemlis” som kom flyttande från Måd Demårs stenhuggarverkstad i Gremmel-gård, Lit, till en grönklädda kulle på den nya förskolans gård.

Annons

Stenhård och sidenmjuk på samma gång. Både lekskulptur och konstnärlig utsmyckning. Och uthuggen i vit marmor från Portugal.

– ”Hemlis” är ett fabeldjur, säger konstnären Måd Demår.

Men Axel Korsnes, 4 år, säger bestämt:

– Han är en häst.

Och hästar ska man rida på, förstås. Tillsammans med Malte Olsson, 2 år, visar Axel gärna hur det går till.

Lillasyster Ingrid Korsnes, 2, är lite mer avvaktande.

Agneta Gustavsson Mårdestam som jobbar på förskolan säger att barnen redan använt ”Hemlis” jättemycket.

– De klappar den, förstås, och matar den med gräs och rönnbär.

”Hemlis” står i utkanten av förskolegården, en bit ifrån sandlådor och lekredskap.

– Jag ville ha det så, säger Måd Demår. Jag vill att barnen ska kunna gå till ”Hemlis” och få lite lugn och ro. Och namnet har han förstås fått för att han är en säker vän att berätta hemligheter för. Han skvallrar inte.

”Hemlis” är uthuggen ur ett stycke marmor –  1 100 kilo tungt – som anlände hem till Måd Demår i Gremmelgård från Portugal veckan efter midsommar.

Måd har bloggat under hela arbetets gång. På www.svenskakonstnärer.se berättar hon i text och bild hur ”Hemlis” växt fram.

– Till våren åker jag till Portugal och fortsätter jobba med sådan här sten. Det ser jag fram emot, säger Måd som fått landstingets kulturpris i år och tycker det är självklart att använda prispengarna till att åka ut i världen och förkovra sig.

Mer läsning

Annons