Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemligt dokument avslöjar mutskandal

LT har tagit del av ett hemligt dokument som avslöjar bakgrunden till den stora mutskandalen inom Kriminalvården.

Annons

Den anklagade chefen misstänks bland annat ha låtit sig bjudas på USA-resa av konsulterna som ansvarat för Östersundsfängelset.

Förra året granskades Kriminalvården av statliga Riksrevisionen. Under granskningen uppdagades mycket allvarliga brister som bland annat hade koppling till det planerade fängelset i Östersund.

Granskningen visar att en högt uppsatt chef inom Kriminalvården ensam har fattat beslut att betala ut mångmiljonbelopp till konsulter som arbetat med projektering av de planerade fängelserna i Östersund och Haparanda.

Riksrevisionen ansåg att hanteringen av konsulttjänsterna var så allvarliga att man valde att gå vidare till Riksenheten för korruption. LT har tagit del av det hemliga dokument som Riksrevisionen lämnat till åklagaren och som senare ledde till att en högt uppsatt chef inom Kriminalvården greps och häktades misstänkt för grovt mutbrott.

Riksrevisionens hemliga dokument till åklagaren tyder på att den uppsatte chefen bland annat har låtit sig bjudas till USA av den konsultfirma som arbetat med projekteringen av Östersundsfängelset.

Hos Kriminalvården finns ingen dokumentation om resans syfte eller kostnader. Granskningen visar också att den uppsatte chefen har fattat beslut om stora utbetalningar från Kriminalvården genom att han ensam har köpt in konsulttjänster och själv attesterat fakturorna.

Arne Månberg på Riksrevisionen berättar att han under granskningen har hittat många och stora brister när det handlar om just inköp av konsulttjänster.

– Här har det skett enpersonshantering i väldigt många fall, konstaterar han.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten för korruption säger att mutbrottet i princip är styrkt när det gäller den högt uppsatte chefen men att han fortsätter att utreda om mutorna lett till att den han gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman.

– Min utredning fortsätter i de delarna som gäller grov trolöshet mot huvudman. Jag utgår från att jag kommer att få viss hjälp från de revisorer som granskar det här ärendet, säger han.