Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemlagat på julbordet

Ifjol lagade de egna köttbullar till julbordet. I år blir det en egen sill och hemlagad kalvsylta på äldreomsorgens julbord.

Annons

När LT hälsade på hos kökschefen Fredrik Berglund och hans medarbetare på Sollidens kök dagen före dopparedagen, var det full rulle – eller i det närmaste tomteverkstad för läckergommar.

Julstöket i Sollidenköket är extra stressig.

– Vi vill göra något speciellt till julbordet, säger Fredrik Berglund.

Förra året byttes de färdiglagade köttbullarna ut mot egna hemrullade.

– Vi har rullat ungefär 8000 köttbullar i år.

Och årets jullunch blir mer genuint än någonsin på de 68 äldreboendena i kommunen och de cirka 1000 personer som berörs.

Eller vad sägs om denna meny:

Sollidens krämiga västerbottenssill.

Sollidens krämiga västerbottenssill.

Sollidens köttbullar.

Sollidens köttbullar.

Sollidens mimosassallad.

Sollidens mimosassallad.

Hemlagad Ris a la Malta med körsbärssås.

Hemlagad Ris a la Malta med körsbärssås.

Sollidens kalvsylta

Sollidens kalvsylta

– Allt är hemlagat. Det är i princip bara julskinkan som vi inte har gjort själva, säger Fredrik Berglund.

Kalvsyltan är en historia i sig själv. Idén med att göra egen sylta fick Fredrik när han satt på älgpasset i höstas.

– Fan, tänkte jag. Det är klart att vi ska göra kalvsylta till jul!

Tanken blev verklighet när han lyckades fälla en älg. Den slaktade han och av köttet kokade han den sylta som de äldre nu får på sitt julbord.

– Vi är sannolikt den enda kommunen i Sverige som bjuder på egen kalvsylta.

Samtidigt vill Fredrik Berglund inte framhäva sig själv i arbetet med julmaten. Den krämiga västerbottenssillen som serveras är exempelvis personalens alldeles egen komponerade sill.

– Personalen gör ett otroligt jobb. Jag är otroligt stolt över vad de åstadkommer.

Ricky Karström konstaterar att maten till de äldre i stor utsträckning är hemlagat – även till vardags.

– Det finns en utbredd uppfattning om att maten till de äldre mest är halvfabrikat. Vi gör mer än 80 procent av maten från grunden, säger han.