Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hemköp plockar ner kamerorna

Efter LT:s avslöjande: Nu plockas kamerorna ner.

– Rent generellt så finns det ett förbud mot dold kameraövervakning, säger Anna Larsson-Statin, som är jurist på Datainspektionen i Stockholm. Men är personalen informerad så är det tillåtet med kameror.

Det var på tisdagen som LT avslöjade att såväl anställda som facket reagerat på att den ansvariga butikschefen på Hemköp i Östersund satt upp dolda kameror i lunchrummet som både butikspersonal och de anställda på Jämtbagaren delar.

– Det är förbjudet att sätta upp dolda kameror exempelvis i ett lunchrum, säger juristen Anna Larsson-Statin, jurist på Datainspektionen.

– Om kameror sätts upp ska det finnas skyltar och personalen ska även informeras på annat sätt, säger hon.

Får man spara filmer i datorn på misstänkta personer?

– Det måste finnas ett behov i så fall och filmerna ska inte sparas längre än nödvändigt, säger Anna Larsson-Statin.

Informationschefen på Hemköps huvudkontor i Stockholm, Maria Nobel, hävdar att Hemköps chef Helena Falkeström inte gjort något fel när hon monterade upp de dolda kamerorna.

Nobel berättar att anledningen till att kamerorna sattes upp var att det under en lång tid förkommit stölder i Hemköps lunchrum i Östersund.

– Varor som bröd, godis eller nötter har stulits. Saker som personal har tagit med sig och vi har en nolltelerans när det gäller stölder inom företaget. De anställda har också skrivit på papper om det.

Står inte kartongerna i lunchrummet för att personalen ska kunna ta för sig av varorna?

– Självklart ska man kunna ta en bulle eller två till sitt eget fika. Men stölderna gällde mer än så. Det kunde handla om två tre påsar med bullar som försvunnit.

Har alla regler följts när kamerorna sattes upp?

– Vi följer alltid kameralagen de få gånger vi sätter upp en dold kamera. Syftet med det är alltid att förebygga brott. Även skyddsombudet ska vara informerat och så var det i det här fallet. Jag vill också påpeka att ingen personal på Hemköp är misstänkt för att ha begått något brott.

Kommer kamerorna att vara kvar i lunchrummet?

– De är redan bortplockade. De får bara vara uppe en viss tid enligt kameralagen.

Nu finns det tydligen en misstänkt som har fastnat på filmen och som har tagit ett paket kex. Kommer den personen att bli polisanmäld?

– Nej, vi kommer inte att göra en polisanmälan. Vi hoppas att det här var en engångshändelse.

Så Helena Falkeström har inte begått något fel?

– Inget fel överhuvudtaget. Vi har följt alla de regler som finns.

När Länstidningen åter tar kontakt med Maria Nobel under tisdagseftermiddagen så har hon ändrat sig vad det gäller de dolda kamerorna.

– Det har framkommit att vi inte får ha dolda kameror utan att personalen är informerad enligt personuppgiftslagen. Vi beklagar att vi har gjort fel och vi ber om ursäkt för det, säger informationschefen på Hemköp, Maria Nobel.