Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembygdsföreningen Gamla Lugnvik

Vid hembygdsföreningen Gamla Lugnviks medlemsmöte 17 oktober samlades ett tjugotal personer i den lilla hembygdsstugan på Folkskolevägen. Ordförande Ingrid Haagensen Olsson hälsade de närvarande välkomna och presenterade kvällens program.

Annons

Hembygdsföreningen arbetar nu med att producera en bok om Lugnvik och ordförande efterlyste material i form av fotografier och berättelser om hur det varit i Lugnvik. Många har anekdoter att berätta och hembygdsföreningen tar tacksamt emot dessa. Under kvällen mindes man bland annat den första ungdomsgården i Lugnvik, som var belägen i en källarlokal i ett av de äldre hyreshusen. Minnena varierade men en sak var man överens om – det hade varit roligt.

Inger Jonasson berättade om sina tankar kring Lugnvik i relation till händelser i tiden och då främst spanska sjukan, Som inledning återgav Inger hur hon genom egen släktforskning funnit två små flickor i Norrbotten som dött med en dags mellanrum i december 1918 i spanska sjukan. Kvar finns en dödsannons som klart talar om vilken svår sorg detta var för föräldrar och sex äldre bröder. Samma sorg drabbade många hem i Sverige under hösten 1918.

Hur drabbade världens största katastrof Lugnvik med sin närhet till Östersund, som fick epitetet Spanska sjukans huvudstad? Spanska sjukan härjade som mest 1918-20 och drabbade då i första hand människor i 20-40-årsåldern. I Sverige kom den först till Hyllinge gruva i Skåne för att sedan sprida sig som en löpeld genom landet. Vid genomgång av döds- och begravningsbok för Ås 1918-1920 visar det sig att Lugnvik kommit lindrigt undan. Endast två dödsfall med dödsorsak spanska sjukan finns noterade.

Medlemsmötet avslutades med fika och ivrigt samspråk där vi bland annat fördjupade oss i varmkorvens historia. Ordförande avslutade mötet och tackade de närvarande för att de kommit och bidragit till att ytterligare fakta kan läggas till Lugnviksboken.

Inger Jonasson