Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hembygden en resurs

Hembygdsrörelsen är en av Sveriges största folkrörelser. En nyligen genomförd attitydundersökning visar ett starkt stöd från politiker och aktörer i omvärlden för att rörelsen engagerar sig i viktiga samhällsfrågor som miljö, integration och utveckling av det lokala näringslivet.

Vi uppmanar politiker och beslutfattare att se hembygdsrörelsen som en resurs för utveckling av lokalsamhället .Hembygden angår alla. Det är byn, stadsdelen eller kvarteret som man identifierar sig med och som man känner en särskild kärlek till. Många människor har flera hembygder.

Sveriges Hembygdsförbund organiserar drygt 2 000 föreningar med nära en halv miljon medlemmar. Vi finns både på landsbygden och i städerna och skapar varje år aktiviteter som förra året lockade cirka 230 000 besökare till Jämtlands läns 73 hembygdföreningar och cirka 4,3 miljoner besökare i hela landet. På många orter är hembygdsföreningen navet i kulturlivet. I en nyligen genomförd attitydundersökning som Sveriges Hembygdförbund låtit göra, tillfrågades journalister, medlemmar i hembygdsföreningar, politiker och ett urval större organisationer om hur de ser på hembygdsrörelsen. Resultaten visar ett starkt stöd från samtliga grupper för hembygdsrörelsen som en resurs i flera viktiga samhällsfrågor.

8 av 10 tillfrågade organisationer vill att rörelsen får större inflytande i miljöarbetet och inom plan- och byggnadsfrågor. 7 av 10 politiker uppfattar att vårt arbete kan bidra ytterligare till utveckling av det lokala näringslivet, inte minst besöksnäringen. Undersökningen gav också ett starkt stöd – 7 av 10 politiker – för hembygdsrörelsen som en viktig aktör i arbetet med integration av nyinflyttade. Det är glädjande då vi vet att kulturarvet ger viktiga nycklar till förståelsen av den nya hembygdens särart. Kunskapen om kulturarvet blir ännu viktigare i tider av ökad främlingsfientlighet och intolerans. Hembygdsrörelsens demokratiska uppbyggnad och politiska oberoende gör föreningarna till naturliga mötesplatser för socialt engagemang i lokalsamhället. Vi är övertygade om att orter som värnar om kulturarvet och det lokala kultur- och föreningslivet står starkare i tider av förändring och får en mer hållbar samhällsutveckling. Vi uppmanar politiker och beslutfattare i Jämtlands län samt landets övriga regioner och kommuner att uppmärksamma hembygdsrörelsen som resurs för utveckling av lokalsamhället. Arbetet för hembygdens kultur, miljö och sociala liv angår alla.

Sten Rentzhog

Ordförande Heimbygda, Hembygdsförbund för Jämtlands län

Jan Nordwall

Generalsekreterare Sveriges Hembygdsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel