Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltidsanställda domare i fotbollen

Annons


Svenska fotbollsdomare blir proffs.

Förbundet satsar på heltidsanställda domare under tre år.

Fotbollsförbundet, Elitdomareklubben och Svensk elitfotboll är efter en längre tids diskussioner och arbete överens.

Ett antal elitdomare ska få chansen att helt ägna sig åt sin syssla.

-Det är naturligtvis en mycket värdefull möjlighet att även domarna kan koncentrera sig fullt ut inför matcher, såsom spelare och andra inblandade i elitmatcherna. Flera av våra domare har i dag heltidsarbete att sköta parallellt. Det innebär att det blir mycket frånvaro och en hel del pusslande för att få yrkesliv, domaruppdraget och ett civilt liv att gå ihop, säger domarkommitténs ordförande Bosse Karlsson till fotbollsförbundets hemsida.

Förbundsstyrelsen fattade nyligen beslutet att skjuta till fem miljoner kronor för projektet som sträcker sig från och med nästa år till 2011 ut. Resterande pengar kommer från de allsvenska föreningarna via Svensk elitfotboll.

Det är oklart vilka och hur många domare som kommer att erbjudas heltidstjänster.

-Vi vet ännu inte hur många av våra domare som är beredda att under tre års tid lämna sina yrken för att bli domare på heltid, det återstår att se efter diskussioner med domarna. Men signalen alla inom svensk fotboll sänder ser vi domare som en milstolpe i sig. Kraven ökar på domarna och det här är ett sätt för oss att kunna förbereda oss och förhoppningsvis bli ännu bättre, säger domarbasen Bosse Karlsson.

-Arbetsbefattningen är klar och nu hoppas vi vara klara före nyår med diskussionerna med domarna så att vi har allt klart i god tid före säsongsstart 2009, fortsätter Karlsson.

De fem miljoner förbundet står för kommer från överskottet från sommarens EM-slutspel. Vid sidan av att döma ska heltidsdomarna ägna sig åt att leda och delta i utbildningar och vara mentorer för unga domare samt delta i vissa projekt.

Mer läsning

Annons