Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt på delfinernas villkor

Svar på "Stöd inte förtrycket" från 5 juli.

Redan 1993 gick Kolmården i bräschen för att Europas delfinarier skulle sluta fånga vilda delfiner, vilket nu är reglerat i lag inom EU. Sedan drygt 20 år förekommer det alltså ingen fångst av vilda delfiner till delfinarier i Europa.

Visst har delfinerna på Kolmården en begränsad rörelsefrihet, men det betyder inte att miljön är outhärdlig för delfinerna. Vi ser till att variera bassängmiljön på många olika sätt, för att på så vis stimulera delfinernas olika sinnen. Inte minst det akustiska och delfinernas ekolod.

Sedan starten 1969 har 56 delfiner har dött, varav 25 var kalvar som dog under sina första två levnadsveckor. Vi har lagt ned stora resurser på att hitta orsakerna till spädkalvsdödligheten och en konkret åtgärd var att vi 2008 installerade en lyftplattform, som gör det möjligt att stranda kalvar för veterinärbehandling. Av fem födslar sedan dess har ingen drabbats av denna plötsliga späddjursdöd. Däremot har vi förlorat en av dem i en olycka.

När det gäller ekolokaliseringen så är det inte så att delfinerna har något som helst problem med betongväggarna. Deras ekolod är mycket avancerat och det är snarare så att bassängmiljön är för enkel. Därför jobbar vi mycket med att göra den mer komplex, genom att lägga i olika föremål med både olika akustiska och fysiska egenskaper. Just nu har vi placerat ut ett antal klickdetektorer för att undersöka hur delfinerna använder sådana fixerade föremål som akustiska lansmärken. Detta ska sedan guida oss i vidareutveckling av den akustiska miljön.

Träning och föreställningar sker helt på delfinernas villkor, det vill säga att vi varken kan eller vill tvinga dem till att medverka eller göra saker som de inte gillar eller som är onaturligt för dem. Detta utgör dock inte någon egentlig begränsning, eftersom delfinerna verkar älska att samverka med tränarna.

Besökare på Kolmårdens delfinarium bidrar till att vi kan utföra de viktiga uppgifter vi som modern djurpark har; att förmedla kunskap om djur och natur, att bedriva forskning samt arbeta för bevarande av hotade arter.

Mats Amundin, forskningschef på Kolmården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel