Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helt fel om klimatförändringarna

Linda Burenius Magnusson och Pär Holmgren skriver i LT den 6/8 2013 att klimatförändringar i Jämtland borde vara en väckarklocka och uppmanar oss att köpa andelar i vindkraft, helst då i Burenius Magnussons eget företag förstås.

Författarna har studerat nederbörden över Jämtland under tio år och drar därav slutsatser om klimatförändringarna i världen. Det är bara att gratulera till bedriften. Det är mer än vad världens samlade forskarelit lyckats med under många års forskning. Får man vara litet kritisk är väl tio år alldeles för kort tid för att dra säkra slutsatser?

Författarna skriver att genom att bygga ut vindkraften och exportera el kan Sverige minska klimatutsläppen från kolkraftverk i övriga Europa.

Problemet är bara att kolkraften inte minskar utan snarare ökar. I Tyskland har kolkraftens andel av elproduktionen ökat från 43 procent 2010 till 52 procent första halvåret i år.

Författarna menar att jag kan minska min egen (obs!) klimatpåverkan genom att köpa andelar i vindkraft. Men inte minskar väl mina utsläpp för det? Svensk elproduktion ger ju inga utsläpp och ett byte till vindel ger därför ingen minskning.

Påståendet att 10 000 kilowattimmar vindkraft minskar utsläppen med tio ton bygger på det felaktiga antagandet att 1 kWh vindkraft ersätter 1 kWh kolkraft (vilket ger 1 kg CO2/kWh).

I verkligheten är elen i nätet en mix av olika slags el och enligt Svensk Energi är reduktionen 0,1–0,8 kg CO2/kWh, i snitt mindre än hälften av vad författarna påstår.

Författarna antar dessutom felaktigt att jag använder 100 procent el från kolkraft.

Slutligen: De globala utsläppen av växthusgaser orsakas inte främst av elproduktionen utan av transporter, industrier, jordbruk, avskogning med mera som tillsammans står för 75 procent av utsläppen.

Att ersätta fossilkraft med vindkraft är därför inte lösningen på klimathotet. Det är ett oblygt sätt för vindkraftbranschen att utnyttja klimathotet som säljargument. Under tiden fortsätter utsläppen att öka!

Richard Bernström, civilingenjör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel