Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helst vill vi slippa nyårsfyrverkerierna

/
 • Marita Lindströms hundar Leo, Nova, Puma, Virus och Ici får sällskap på nyårsafton för att de inte ska bli rädda. ”Jag tycker inte att fyrverkerier          ska förbjudas, men att det ska regleras så de bara används vissa dagar”, säger hon. Foto: Ulrika AnderssonLinda Lindström, Sundsvall, har hundarna Vilde och Holly och firar jul och nyår hos sin mamma i Torvalla. Familjens sju hundar rastas tidigt på nyårsafton för att undvika fyrverkerier.
 • Marita Lindström i Torvalla har fem hundar av rasen pomeranian. Hittills är de inte så rädda för smällar, men måste ändå övervakas på nyår.

Hundälskande familjen Lindström Johansson skulle helst vilja slippa nyårsfyrverkerierna. Att lämna de sju hundarna ensamma på nyårsnatten är en omöjlighet.
– Jag känner hundägare som tillbringat nyårsnatten i garderoben med sina djur, säger Marita Lindström.

Annons

Marita Lindström har fem hundar och dottern Linda Lindström har två egna hundar. Ingen av dem är extremt rädda för smällar, men nyårsnatten är ändå en pärs för familjen.

Att åka hemifrån utan hundarna går inte, och promenaderna får tidigareläggas innan det börjar smälla för mycket.

– De här hundarna tar fyrverkerier med relativ ro, men tidigare har jag haft två cocker spaniel hundar som blev jätterädda och det satt i flera dagar, säger Marita Lindström.

Veterinären Johan Bromée, som själv har fyra hundar, bekräftar att det är ett vanligt problem med stressade hundar under nyår.

– Det är mer regel än undantag. Även jakthundar som är vana vid att det smäller blir rädda, eftersom situationen är annorlunda, säger han.

Han rekommenderar att man håller hunden inomhus på kvällen och om den lider mycket av situationen ska man kontakta veterinär.

– Ett förbud för privatpersoner att använda fyrverkerier vore en bra lösning. De är ju ett otyg som inte bara skrämmer hundar, varje år hamnar ju människor på akuten också, säger Johan Bromée.

Gunilla Åsberg-Godén som är ordförande i Östersunds Brukshundklubb anser att fyrverkerierna är ett angeläget problem att åtgärda, inte bara för hundarnas skull.

– Även vilda djur skräms ju och människor som invandrat till Sverige och har flytt från krig kan få obehagliga minnen väckta till liv, säger hon.

Marie Larsson, veterinär i Åsarna, har några tips på hur man ska göra nyårshelgen lättare för sina fyrbenta vänner.

– Det viktigaste är att inte lämna hundarna ensamma. Försök var så lugn som möjligt själv och trösta inte hunden för mycket för då förstärker du beteendet, säger hon.

Marie Larsson har tidigare jobbat i Stockholm och hon ser problemet som större där. Om din hund blir hemskt stressad så tycker hon att man ska kontakta veterinär, men i god tid.

– Man kan skriva ut receptbelagda lugnande medel vid behov, men jag föredrar naturligare preparat för de ger färre biverkningar.

– Doftavgivare i form av feromoner som man sätter i vägguttaget ger bra resultat. Det ska man gärna påbörja några veckor innan. Dessutom har det kommit ett nytt lugnande kosttillskott som utvinns ur komjölkprotein.

– Spädbarn och valpar blir naturligt lugnade av mjölken tack vare ett enzym som vi vuxna inte längre har.

– Nu har detta skapats på konstgjord väg och det ska man ge hunden en vecka innan, säger hon

Mer läsning

Annons