Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellstrand: VV:s framgång en ren missnöjesyttring

I centralorten Järpen drog Västjämtlands Väl fram som en löpeld. Inte mindre än var tredje Järpenbo, 35 procent, röstade på det nya partiet. Men alla Järpenbor var inte glada över det.

– Jag är besviken på Järpenborna, säger Moderaten Gunnar Engnér

Gunnar Engnér var länge Åremoderaternas ledare, han sitter fortfarande i fullmäktige och brinner för politiken, liksom för hemorten Järpen. För honom känns VV:s framfart i Järpen som ett stort misslyckande. Vid förra valet 2006 fick M 184 röster i Järpen, nu fick de bara 88.

– Vi har tappat nästan 100 röster här, säger han och skakar på huvudet.

VV fick 371 röster och har således inte bara tagit från Moderaterna. Socialdemokraterna har också backat, från 506 röster till 417.

Som Järpenbo känner Engnér många av de som röstat på VV och han är också säker på varför: beslutet om skolflytten, och senare även beslutet om vindkraft i Moskogen. Han tror inte det blir så lätt för partiet att vinna anhängare i Åre.

Många blev förvånade över de höga siffrorna i Kall, 26 procent, eller 87 röster av 451. Men Kallbor LT talat med är inte förvånade. Först skolflytten, som gjorde folk väldigt upprörda. Men det fanns också en diskussion att flytta även 6:orna från Kall. Nu blev det inte så men folk hann ändå bli väldigt uppretade. Så gör man inte.

– I Kall är skolan helig, säger en Kallbo.

Kommunalrådet Eva Hellstrand (C) tycker att valresultatet visar precis var Västjämtlands Väl haft sin grogrund.

– Det är väldigt tydligt att det är i Mörsils skolas upptagningsområde som de har sitt starkaste stöd. Det är en missnöjesyttring, den är hur tydlig som helst. För skolflytten är ju ett beslut som inte går ändra på, säger hon.

• VV säger att folk röstat på dem för att de känner sig inte informerade, de känner sig inte delaktiga och lyssnade på i den här kommunen. Kommentar?

– Det är väldigt konstigt. Jag vet inte av att det finns andra kommuner där man åker runt och har möten i budgetarbetet på nio-tio ställen. Man måste ju också kliva upp ur tevesoffan och vara med.

Hellstrand räknar med att det tar åtminstone en vecka innan Åre har sitt slutgiltiga valresultat.

Partierna har oktober på sig att samtala och förhandla och besluta om vem som ska bestämma framöver i Åre kommun. Den 1 november ska allt vara klart.