Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellstrand: Ringarna på vattnet börjar komma nu

/
  • Det är inte bara Åre längre, ringarna på vattnet som Åresatsningarna skulle ge börjar synas nu, menar Åres kommunalråd Eva Hellstrand (C), som inte har några planer på att ge upp platsen som kommunens första dam.
  • Det är inte bara Åre längre, ringarna på vattnet som Åresatsningarna skulle ge börjar synas nu, menar Åres kommunalråd Eva Hellstrand (C), som inte har några planer på att ge upp platsen som kommunens första dam.

Eva Hellstrand (C) sittande kommunalråd i Åre kommun, vägrar spekulera i huruvida detta blir valet där de styrande sitter kvar, eller om uppstickarpartiet Västjämtlands Väl kan förändra kartan.

Men en sak vet hon:

Hon vill sitta kvar på sin plats som kommunens första dam.

Annons

Valrörelsen så långt är väldigt lugn och så även läget i kommunen om man får tro Eva Hellstrand. Inom alliansen är det frid och fröjd; varje parti kör egen valrörelse, man är eniga där det behövs, samtidigt som det, enligt Hellstrand, är helt okej att man inte tycker likadant jämt.

Att tre av fyra allianspartier är helt emot storskalig vindkraft i kommunen bekymrar henne föga. Liksom att hennes eget parti ingått en energiuppgörelse som medger nybyggda kärnkraftreaktorer.

– Utan subventioner är de så dyra att bygga att jag tvivlar på att det blir några, säger hon

Uranbrytning i Jämtland tror hon heller inte på eftersom berörda kommuner sagt ifrån så starkt. Miljökonsekvenserna av en gruva här skulle för övrigt bli helt ofattbara.

Hon är stolt över Åre och kommunens nära samspel med näringen. Och nu är det viktigt att regeringen får sitta kvar så att samhällsbygget på lokal nivå kan fortsätta. Att alliansen bara tjatar om ekonomi utan att säga vad den ska vara till är förstås rödgrönt struntsnack.

– Ekonomin ska vi använda till att det ska bli så bra som möjligt inom vård, skola och omsorg.

Vallöften?

– Vi vill se över skolskjutsreglerna så vi kan vara flexiblare, säger hon. Där ingår att använda linjebussar där det går, och säkrare busshållplatser.

•Blir det någon gång- och cykelväg mellan Järpen och Duved nästa mandatperiod?

Ja, åtminstone på de värsta delarna. Åre kommun är redo att delfinansiera. Men, tillägger hon och tar till den bekanta frasen:

– Vi äger ju inte frågan!

Det gör Trafikverket och varför förprojekteringen som redan borde vara igång dröjer vet hon inte.

I väntan därpå gläder hon sig över att Strandvägen i Järpen äntligen åtgärdas samtidigt som hon gör vad hon kan för att stoppa SJ:s senaste tilltag att dra in nattågen till Storlien och bygga om Duveds station för nio miljoner så tågen kan vända där.

Ett urbota urkorkat förslag, som också stör utvecklingen i kommunen där ringarna på vattnet som satsningarna i Åre skulle ge äntligen skymtar fram.

– Ringarna tar tid, konstaterar hon. Men nu syns de, i Storlien, Järpen-Molanda, Kall...

Visst, planer, projekteringar och villatomter har blivit försenade, men det har varit så svårt att få tag på kompetent personal. Nu kommer villatomter i Undersåker och Duved vilket innebär att boende i Åreområdet frigörs.

Fler bostäder behövs men kommunen behöver inte bygga dem:

– Det är ofta så att de små privata bolagen jobbar annorlunda, det blir billigare, säger Hellstrand.

Mer läsning

Annons