Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellstrand om Årevalet: Helt klart ett oklart läge

Valet blev ingen höjdare för Centerpartiet i Åre kommun som tappade stort. Eva Hellstrand såg ändå en viss logik i resultatet:

– Jag har ju fått stå för alla obekväma beslut, fått försöka förklara dem. Och då förknippas ju Centerpartiet med det, sade hon.

Annons

Stämningen var dämpad redan tidigt på Centerns valvaka på restaurangen Twins i Åre. Och värre blev det allteftersom resultaten började trilla in och det visade sig att Centern tappat stort i distrikt efter distrikt. Politikerna satt som klistrade vid sina datorskärmar.

– 26 procent i Kall? Järpen hade jag förstått, men Kall? utropade Elisabeth Alexius över Västjämtlands Väls smått otroliga siffror.

Eva Hellstrand hade en ödesmättad min. När alla Åredistrikt slutligen var räknade hade hon analysen klar:

– Det var inget vidare resultat. Både riksdagen och kommunen har fått varsitt missnöjesparti. Och då är väl i och för sig de som kommit in i riksdagen värre eftersom det är ett främlingsfientligt parti. Det är ju betydligt värre.

Eva Hellstrand anser att Centerpartiet i Åre kommun fått betala för alla tuffa beslut de senaste fyra åren. Beslut som hon fått försöka förklara och som därefter sammanknippats med Centerpartiet och henne själv.

– Men det här ingår i det politiska spelet. Vi vet ju att det ser ut så här, sade Hellstrand.

Den stora frågan är förstås: sitter alliansen kvar vid makten i kommunen eller blir det maktskifte som vanligt?

– Det är ett oklart läge, helt klart så är det ett oklart läge. Vi måste föra en diskussion här nu för varken alliansen eller det röda blocket har någon majoritet. Vi är större än Anna-Carens block (det rödgröna blocket, red's anm), så att säga, men vi har ju inte en majoritet av fullmäktiges ledamöter, säger Hellstrand.