Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre välfärd än fas 3

Att Socialdemokraterna vill avskaffa fas 3 är känt sedan tidigare, nu börjar det också utkristallisera sig vad partiledningen vill ha i stället. I partiets vårbudget, som presenteras nästa vecka, finns ett förslag om att arbetslösa ska utföra enklare tjänster inom den offentliga sektorn. Är det någonstans i samhället där det verkligen behövs mer mänsklig närvaro, så är det inom välfärden.

S är på rätt spår, men välfärdstjänster för arbetslösa är ett förslag som tidigare debatterats, bland annat plockades det upp av duon Juholt–Waidelich, och har också kritiserats från flera håll.

Att Anders Borg lär säga att det är för dyrt borde gå att bortse från. Det enda Borg inte tycker är för dyrt, är ineffektiva jobbskatteavdrag som urholkar statskassan och flyttar pengar från dem som har minst till dem som tjänar bäst.

Fackförbundet Kommunals linje har varit att man ska satsa på fler riktiga välfärdsjobb i stället för välfärdstjänster för arbetslösa. Men nu gör även Kommunal tummen upp för förslaget och ger det extra vind i seglen.

"De mindre kvalificerade jobben har försvunnit och det finns inte längre en plats för de människor som inte platsar på arbetsmarknaden till 120 procent när kostnaderna alltid ska pressas. Att vara undersköterska är ett kvalificerat yrke, och de här personerna kan hjälpa till att fixa sådant som annars inte skulle hinnas med", säger Kommunalordföranden Annelie Nordström till Dagens arena.

Det är klokt resonerat, när Sverige har en arbetslöshet på runt åtta procent måste den hanteras. Att slussa in extra händer i välfärden kan vara en del av lösningen. Men arbetslösa får inte ersätta ordinarie personal, utan ska vara just en extra resurs på arbetsplatserna.