Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellre bredband än riskkapital

Det var en hårt pressad Annie Lööf (C) som samlade sitt parti till kommundagar i Malmö i fredags. Under helgen kom två opinionsundersökningar som inte gjorde saken bättre. DN/Ipsos gav C 3,1 procent, den lägsta siffran på 35 år. Sedan kom Novus sammanställning som anses pålitligare: 3,6 procent.

Förra veckans turer kring Per Åsling lär inte ha höjt stämningen i Malmö. Dagens Industris avslöjanden om Inlandsinnovation AB är inte bara ett tungt personligt nederlag för Åsling, utan också ett grundskott mot den näringspolitik som Centerpartiet står för. Turerna kring inlandsfonden stärker bilden av att staten inte är lyckad i rollen som riskkapitalist. Riksrevisionen har kritiserat hela konstruktionen. Det ligger en inneboende motsättning, menar de, i att satsa statliga medel i företag som inte kan få loss pengar på marknaden, med målet att de ska ge marknadsmässig avkastning.

Ordet riskkapital betyder per definition kapital som riskeras vid investeringar. Men i ett statligt riskkapitalbolag är det inte en enskild kapitalist som tar en risk. Det är vi skattebetalare som gör det. Det ställer särskilda krav. Toleransen är låg mot misslyckade satsningar när det är undersköterskans skattepengar som står på spel. Av etiska och moraliska skäl måste riskerna minimeras. Det finns en tydlig inneboende konflikt i det.

Det statliga ägandet kräver också en viss öppenhet, även om verksamheten bedrivs i bolagsform. Men Inlandsinnovation har stängt dörren och agerat som vilket privatägt bolag som helst.

Att det är skattemedel som hanteras ställer också krav på tydliga rågångar. Även om Per Åsling är bra på att bedöma affärsidéer så är han inblandad på så många nivåer att han bör hålla sig borta från förvaltningen av fonden.

Det är olyckligt om Åslingaffären ger vatten på kvarn till de som anser att det är fel att stötta näringslivet med statliga pengar över huvud taget. Utan insatser från staten, EU och regionerna skulle landsbygden dö. Men hellre än att pumpa in miljarder i statliga riskkapitalbolag borde man satsa på generella förbättringar för företagande i Norrland. Bygg dubbelspår så att godstrafiken på järnvägen kan ta sig fram. Kläm åt mobiloperatörerna så att de ordnar en bra täckning. Driv på utbyggnaden av bredband. Utlokalisera statliga myndigheter och stoppa dräneringen av resurser till Mittuniversitetet.

Det skulle ge ringar på vattnet även för näringslivet. Med två miljarder kan man åstadkomma mycket