Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellner vann när Richardsson felade

Landslagsåkarna med Marcus Hellner i spetsen visade gryende OS-form i lördagens 15 kilometer i klassisk stil i skid-SM.
Även Daniel Richardsson, som dock gav bort guldet när han åkte fel och tappade över en minut.

Daniel Richardsson svarade för den stora fadäsen i Umeå. Han körde in på målrakan ett varv för tidigt och hann korsa mållinjen och göra en stoppsladd innan det började gå upp för honom att han hade ett varv kvar. Det var bara att staka tillbaka över hela upploppet. Felmanövern kostade långt mer än en minut.

Han ledde vid 10 kilometer och var på väg mot SM-guld och blev till slut femma, 1.23,6 efter Marcus Hellner.

Hellners facit så långt är två guld på två starter. Farhågorna för hans form kan därmed skrinläggas.

– Det här var definitivt en ännu skönare seger än skiathlon. Ett ännu bättre kvitto på att jag börjar komma igen, sade guldmannen.

– Det var mycket stakning och där brukar jag tappa. Och jag var pigg hela vägen, blev aldrig riktigt sliten. Ett väldigt bra besked.

Saknat snabbheten

Återstår att visa guldklass även i söndagens SM-sprint i fristil. Explosiviteten har saknats.

– Det är prologen i sprint som är min svåra grej. Det är explosiviteten jag måste hitta tillbaka till. Ju mer lopp jag får desto bättre brukar det bli.

För Lars Nelson blev det andra SM-silvret. Åsarnaåkaren vill helst av allt åka just 15 kilometer klassiskt i OS. Han stärkte sina aktier på lördagen, 5,6 sekunder från guldet.

– Loppet i Toblach (världscupens OS-genrep den 1 februari) är väl kanske ännu viktigare, eftersom Calle Halfvarsson och även Anders Södergren var borta nu.

Brons till skänks

Och Richardsson skulle det visa sig. Det gav Emil Jönsson en medalj. Sprintmästaren visade sina distanskvaliteter och var inte mer än 39 sekunder bakom Hellner. Han andra brons på distans i SM-sammanhang.

Men han väljer bort söndagens sprint.

– Nu åker jag hem till Östersund och laddar inför höghöjdslägret före OS. Jag låter Marcus ta hand om det här. Jag ligger där jag vill vara.

Marcus Hellner vill åka allt han får och förmår i OS. Ett tredje SM-guld skulle visa att han har fog för den målsättningen.