Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hellner väljer bort Bruksvallarna

Marcus Hellner ratar Bruksvallarna till förmån för Gällivare i helgens säsongspremiär.

Jubel i Norrbotten förstås, som vill ta över den nationella premiären.

– Gällivare ska vara med och slåss, säger Stefan Nieminen.

Bruksvallarnas status som nationell premiär – med tillhörande VC-uttagning till Kuusamo – har inte fått Hellner att ändra sig.

– Marcus kör här. Han tycker att det här loppet passar bra in i hans planering inför världscuppremiären, han får tävla på en ordentligt tuff bana under bra förhållanden. Sen tycker han självfallet att det är skönt att få några extra dagar hemma, säger Stefan Nieminen, verksamhetschef för Gällivare, till NSD.

Kampen mellan Bruksvallarna och Gällivare har pågått en tid och Hellner sa tidigare i år så här om det:

– Gällivares banor håller verkligen måttet. Jag tycker att premiären hör hemma där.

Hos Bruksvallarna är man försås besviken över "avhoppet":

– Jättetråkigt, men de har det gott förspänt och han vill förstås stötta sin hemort, säger Magnus Myhr.

Hur ser du på att Gällivare vill ta över från er?

– Det är ingen hemlighet. Konkurrens är väl bra. Vi har haft premiären i många år, men Gällivare vill också ha den och de kommer att få världscupen framöver.

Traditionen att Sveriges landslag laddar med läger och tävlingar i Bruksvallarna, hindrar inte Gällivare från att fortsätta strida.

– Det ingår i vår plan och vi pratar med många landslag om den möjligheten. En sådan tävling på försäsongen bygger mycket på att du först får hit lagen på träningsläger, säger Stefan Nieminen.

Bruksvallarna har dock några trumfkort.

1. Ett treårigt avtal med SVT som skrevs under i somras.

2. En muntlig överenskommelse med Skidförbundet om att få arrangera premiären.

– Jag förutsätter att förbundet väljer oss. Det ska mycket till annars, speciellt eftersom vi får så mycket exponering med oss, säger Myhr, som vet att Bruksvallarna måste jobba för att behålla attraktionsvärdet.

– Vi satsar mycket hårt och investerar fyra miljoner kronor i år. Vi förbättrar konstsnöanläggningen och arbetar med att homologisera banan. Nästa år investerar vi ytterligare fyra miljoner.

2014 ska det byggas fler tunnlar, stadion ska uppgraderas och den allmänna infrastrukturen förbättras.

Åtta miljoner kronor på två år är mycket, men inget sensationellt för Bruksvallarna. Mellan 2008 och 2011 låg investeringarna på hela 16 miljoner.

Är allting nödvändigt?

– Ja, till den grad att vi vill säkerställa våra arrangemang i framtiden. Just nu ligger vi definitivt i framkant, men så skulle det inte vara om vi saknade de naturliga förutsättningarna med tidig snö. Det är vårt varumärke.

Inte många anläggningar kan, som i år, erbjuda natursnö i början av november. Nästan 35 kilometer färdigpistade spår fanns klara.

– Under veckosluten har vi haft mellan 1 000 och 1 500 åkdare. Det är föreningar, elitklubbar, landslag och på senare år även fler och fler motionärer, säger Magnus Myhr.