Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellner gav allt för segern

Annons


Marcus Hellner ville inte vara sämre än lagkamraten Charlotte Kalla.

Men han fick ta ut sitt yttersta för att ta sin första världscupseger.

Gällivareåkaren låg utslagen i sjukstugan när sensationssegern var klar.

Dagen före världscuppremiären sade Marcus Hellner att han i år nått en jämnhet han inte haft förut.

Men att han också skulle ha tagit steget till att bli en vinnare i världscupen kunde inte ens han själv drömma om.

-Helt sjukt. Så stort. Det här hade jag aldrig kunnat tro, sade en på alla sätt tagen förstagångssegrare efter loppet.

Det kostade på att ta klivet högst upp på pallen. Och utan hemmapubliken hade han kanske inte klarat det.

-Det var först på slutet som jag fattade att jag var med och åkte om segern. De sista kilometerna var som att åka i en tunnel. Publiken bar fram mig, det var inte klokt,

-Jag var helt slut när jag kom i mål, började må illa och frös fruktansvärt. All energi gick väl till att åka skidor. Jag kände att jag var tvungen att gå in någonstans, jag ville bara därifrån och lägga mig.

Hellner föll ihop helt omtöcknad i en stor hög när han passerat mållinjen och när han inte reste på sig så kom sjukvårdspersonal och tog honom till sjukstugan.

Och det var där han låg när beskedet om att segern var vunnen kom.
"Kände mig rusig"

Han startade tidigt, så det blev en dryg kvarts väntan.

Men Petter Northug, Norge, fick se sig slagen med 6,9 sekunder och det största hotet, italienaren Pietro Piller Cottrer, var 1,4 sekunder långsammare än svensken.

Hela 30 åkare, alla som fick världscuppoäng, var inom en minuts marginal. Men den här lördagen blev speciell med en svensk dubbelseger i världscupen. Och med Marcus Hellner som herrsegrare. Han som varit så talangfull men hade en sjätteplats som bäst i världscupen före premiären.

-Att vinna fanns inte. Det har inte känts så bra under veckan, jag har varit stel i ryggen och har fått behandlingar. Det kändes inte så bra i morse heller. Men vi kom till vallabodarna när Charlotte Kalla vann och då gick det rysningar genom kroppen. Jag kände mig rusig då man hörde hur publiken vrålade och hejade på henne.

-Det som gjorde att jag vann var nog att jag orkade hela loppet. Jag kunde verkligen ta ut allt. Det här är så stort. Att få vinna här på hemmaplan, sade västgöten som bott i Gällivare i sju år och liksom Charlotte Kalla gått på ortens skidgymnasium.
För tidig födelsedagspresent

På tisdag fyller Hellner 23 år. Ännu en tidig födelsedagspresent kan komma på söndagen. Lördagens seger var ännu ett kvitto på att Sverige har hittat en värdig avslutare i stafetter. Men frågan är om Marcus Hellner kommer att få gå ut som slutman efter kraftuttömningen på 15 km fritt.

-Vi får se. Jag känner mig bättre nu, försäkrade han.

-Och nu börjar jag nog fatta att jag har vunnit.

Mer läsning

Annons