Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopterolyckan har fått sitt svar

Det var dåligt väder som var orsaken till att en helikopter från Jämtlandsflyg störtade i norska Mosjöen och två personer dog.

Det skriver den norska haverikommissionen i sin utredning av olyckan.

Det är nu konstaterat. Det var inget tekniskt fel som gjorde att helikoptern från Jämtlandsflyg störtade den där dagen, 11 januari 2012, i Mosjöen. I olyckan dog piloten Åke Pettersson, 62 år, från Tärnaby och renägaren Sven-Åke Kappfjell, 40 år, från norska Trofors.

Enligt norska haverikommissionen berodde olyckan på dåligt väder. Helikoptern var befann sig i ett område söder om norska Mosjöen och skulle mot Sjåmoen för att driva ren. Under den första dagen fortlöpte arbetet bra. Men när det återupptogs dagen därpå hade det hunnit bli mörkt och vädret hade försämrats, det var snöigt och blåsigt. Det bidrog till att sikten i helikoptern tidvis var riktigt dåligt.

Den dåliga sikten i kombination med vädret ska tillslut ha gjort att piloten miste kontrollen över helikoptern. Den ska ha slagit i marken i en brant vinkel och sedan slagit runt åt vänster.

Åke Pettersson och Sven-Åke Kappfjell dog direkt av omfattade skador. Enligt kommissionens undersökning hade Åke Pettersson tillstånd för att flyga i bland annat mörker och vinterförhållanden. Enligt haverikommissionen var helikoptertypen godkänd för att flyga i mörker och var utrustad med en horisont koordinator.