Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helikopter sätts in mot strömavbrott

Mängder av strömavbrott drabbar boende och fritidshusägare längs en isig ledning som utgår från Norråker i norra Strömsund.

– Efter den 16 november har det varit problem med avbrott varje vecka sedan stormen drog fram i området, säger Stig Jönsson som har fritidhus i området.

Fritidshuset har han besökt flera gånger för att förhindra sönderfrysning på grund av elavbrotten.

Eon har eldistributionen i området och boende talar om att de drabbats av hundratals avbrott, Allt från korta på några minuter till att strömmen återvänder efter några timmar.

I bakgrunden spökar stormen Hilde som var extrem och från Eon ser man det i kombination med is på ledningar som orsakerna bakom problemen.

– Från december har det blivit väldigt mycket islast som innebär att snön fryser fast på ledningar. På lägre områden har det töat av men på högre höjder har det blivit mer is på ledningarna i samband med fortsatt kyla, säger Lars Höglund, regionchef för Eon.

Ledningen från ställverket i Norråker löper över områden som är värst drabbat i Norrland av det här.

– Linor som normalt är en centimeter i diameter har blivit cirka 20 centimeter nu på grund av att det är så mycket is på dom, konstaterar Lars Höglund.

– Det tynger ner linorna så de kan komma i kontakt med snön. När isen släpper emellanåt leder det till väldiga rörelser i linorna som också kan orsaka strömavbrott. I värsta fall uppstår skador på grund av krafterna när isen släpper.

I helgen pågick reparationer på fyra platser ovanför Korselbränna.

Eon planerar att ha möte i mars med kunderna som får sin elförsörjning från ledningen som börjar i Norråker och går mot Norrsjön, Rajastrand, Risbäck och Storbäck. Framöver ska åtgärder göra ledningen säkrare är det tänkt.

– Det vi gör nu endera dagen är att flyga helikopter och avisa ledningar med hjälp av en trästolpe. Den hänger under helikoptern och används för att knacka på linorna så isen rasar av, säger Lars Höglund.

Eon tog över nätet från Norråker och uppåt, "Korselbrännadelen", för tre år sedan. Det är inte stormsäkrat med isolering och andra åtgärder som skett på annat håll.

– Vi kan ärligt säga att nätet var i dåligt skick när vi tog över den här delen som inte har funnits med i vår långsiktiga planering mer än några år, vilket gör att den inte är ombyggd till skillnad från många andra delar. Men nu ligger nätet med i planeringen, säger Lars Höglund.